Zdravlje
PROFESOR TJELESNE KULTURE ISTIČE KAKO JE BICIKLIZAM ODLIČAN ZA ZDRAVLJE

Željko Beissmann: Bicikl mi je stil života
Objavljeno 20. ožujka, 2014.

Poznati osječki profesor tjelesne i zdravstvene kulture Željko Beissmann jedan je od najredovitijih biciklista u Osijeku pa ističe brojne prednosti bicikla za zdravlje.

- Biciklizam je vrlo zdrav i dobar za vježbanje, ali prilikom gradskih vožnji postoji jedan problem – zagađen zrak, najviše od ispušnih plinova iz automobila. Vožnja bicikla idealna je za ture izvan grada, po prirodi. U Osijeku je situacija sa zrakom još relativno dobra, a u našem gradu bicikl je iznimno odgovarajuće prijevozno sredstvo, naravno zbog ravnice i brojnih biciklističkih staza. Zato brzo stigneš s jednog kraja grada na drugi - priča Beissmann. Dodaje i kako još dosta građana ima naviku hodati i šetati pse po biciklističkoj stazi, ali vjeruje da se stanje svakim danom sve više popravlja.

- Nažalost, zbog brojnih obveza često nemam vremena za vožnju izvan grada, stignem jednom-dvaput mjesečno. Zato ga po gradu vozim svaki dan. Često mi kažu: "Vidi Bajsa na bajsu"... Eto, samo prošle godine napravio sam 3.270 kilometara. Svake godine prijeđem od 2.500 do 3.800 kilometara, samo po gradu. Nedavno sam si kupio odličan city bike Bergamont, ima sve. Za njega sam dao 5.000 kuna, a dao bih i više. Kada pogledam da godišnje u prosjeku prijeđem najmanje 3.000 km, to ti je po gradu, recimo, 250 litara goriva, dakle već si ga pola isplatio samo u jednoj godini - ističe Beissmann, inače aktualni predsjednik Židovske općine Osijek.

- Bicikl se trudim voziti i po ružnijem i hladnijem vremenu. Izbjegavam samo kada je jako hladno, kada je veliki snijeg i led ili kada sam prehlađen. No, ne libim se voziti ni po najgorem nevremenu. Prije par godina, kada je padala ledena kiša, morao sam negdje ići, a supruga je odvezla auto. Nije mi se dalo ići gradskim prijevozom pa sam sjeo na bicikl i 'pičio' po toj ledenoj kiši. Bicikl mi je faktički stil života - zaključuje Beissmann.T.Levak

Svake godine prijeđem od 2.500 do 3.800 kilometara, samo po gradu

Možda ste propustili...

ČISTA PLUĆA NA PRIRODAN NAČIN

Luk, đumbir, med...

PSIHOLOGIJA DR. ALI FENWICK GOSTOVAO U ZAGREBU

Riješite se drame: Kako možemo prepoznati zelene i crvene zastavice

OBILJEŽAVA SE SVE DO 25. SVIBNJA

Hrvatski mjesec zatajivanja srca

Najčitanije iz rubrike