Zdravlje
DR. TVRTKA BENAŠIĆ PREPORUČUJE SVIM DOBNIM SKUPINAMA

Idealno za zdravlje: Biciklizam je rekreacija koja jača srce i štedi živce u prometu!
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
Svatko bi se trebao rekreirati bar pola sata dva-tri puta tjedno, kaže dr. Benašić

Bicikliranje je idealan spoj praktičnosti, uživanja na svježem zraku i rekreacije koja zdravlju čini iznimno dobro. Preporučuju ga svi liječnici, osobama svih dobnih skupina koje žele u život unijeti pozitivnu promjenu.

- Svaka rekreacija dobra je za zdravlje, osobito aerobna, koja povećava kardiovaskularnu izdržljivost. Svaki bi se čovjek trebao rekreirati bar pola sata dva-tri puta tjedno ili svakodnevno, neko kraće vrijeme tijekom dana. U oba slučaja preporučujem vožnju biciklom kao idealan odabir. S obzirom na to da je grad Osijek ravničarski grad, ni vožnja biciklom nije neki veliki napor, a odlična je i zbog praktičnih razloga - biciklisti su brži u prometu. Treba samo paziti na prometne propise - poručuje dr. Tvrtka Benašić, osječka liječnica kojoj je bicikl niz godina dio svakodnevice.

- Trenutačno imam malu bebu pa je i meni, koja sam prije bila puno aktivnija, biciklizam sada praktički jedina rekreacija, uz dva treninga pilatesa tjedno – ako stignem. Bicikl mi služi za rekreaciju, ali ujedno i kao prijevozno sredstvo. Radno mjesto nije mi daleko od kuće, pa biciklom idem na posao, a njime obavljam i tjednu kupnju na tržnici i u trgovini. Na stražnjem dijelu bicikla montirala sam bisage, u koje sve stane. Automobilom se gotovo više i ne koristim, osim za duže relacije, pa bicikl preporučujem i kao ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo.

Uz to, s biciklom nikada nisam u prometnoj gužvi, ne živciram se zbog kolona i semafora. Kada je lijep dan, uživam, kada je loše vrijeme, nije tako ugodno, ali zbog rekreacije ne odustajem, bicikl vozim čak i po snijegu. Ostaje kod kuće samo kada je na cesti led - kaže dr. Benašić, čiji stil života sažima sve pozitivne strane bicikliranja.

Ova osječka liječnica napominje i da je vožnja biciklom idealan oblik rekreacije jer je dobar način da osoba provede ugodno i kvalitetno slobodno vrijeme u društvu članova obitelji ili prijatelja. Tako i ona nerijetko u bicikliranju uživa sa svojom obitelji – suprugom i dvogodišnjom djevojčicom koja ima svoju sjedalicu za bicikl.

- S obzirom na to da su na mome biciklu montirane bisage, za obiteljskih vožnja dijete vozi suprug. Ona uživa u bicikliranju na svoj način. Perspektiva joj je posve drugačija negoli kada svijet promatra iz kolica. Sve joj je na višoj razini, dostupnije, ljepše... - zaključuje naša sugovornica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike