Zdravlje
OPSEŽNIJE ZAHVATE PREPUSTITE STRUČNJACIMA

Održavanje: Redoviti servis bicikla jamči užitak u vožnji
Objavljeno 20. ožujka, 2014.
Kompletan servis bicikla stoji 200 kuna

Užitak u bicikliranju dobrim dijelom ovisi o biciklu, odnosno njegovoj ispravnosti, čistoći, podmazanosti... I najmanje što može svatko učiniti sa svojim biciklom jest to da ga održava čistim, s vremena na vrijeme podmaže lanac i napumpa, odnosno održava potreban pritisak u gumama. No, opsežnije zahvate na održavanju dobro je povjeriti stručnjacima - serviserima i to bar jednom godišnje.

Što obuhvaća servis bicikla, vidjeli smo u osječkom Extremesportu:

Pranje kompletnog bicikla:

U Extremesportu obavlja se u posebnom ekološkom stroju s biološkim pročistačem u kojemu bakterije prerade sve nečistoće skinute s bicikla i njegovih dijelova.

Servis kotača:

Centriranje i zatezanje žbica, provjera glavčine i ležajeva, pregled guma i eventualna zamjena.

Servis srednjeg pogona:

Rasklapanje, provjera ležajeva, pranje zupčanika i lanca, podmazivanje i prema potrebi zamjena. Za provjeru istegnutosti lanca koristi se poseban alat za mjerenje istrošenosti lanca i zupčanika.

Namještanje mjenjača:

Naravno ako bicikl ima mjenjač i više brzina, mjenjač se skida i detaljno pere te podmazuje. Pomješta se i prema potrebi se mijenjaju sajla i bužir.

Servis kočnica:

Na kočnicama se mijenjaju sajle, bužiri i kočiničke pakne, a kod bicikala s hidrauličnom kočnicom mijenja se i kočničko ulje.

Pregled opreme:

Pregleda se sva ostala oprema na biciklu - svjetla, blatobrani, prtljažnik, sjedalo, upravljač - i otklanjaju neispravnosti.

Cijena ovoga servisa iznosi 200 kuna, na što se još treba dodati izdvajanje za dijelove koji se mijenjaju. Primjerice, cijena lanca je 60 kuna, zračnica je oko 30 kuna, vanjske gume imaju cijenu od 50 kuna na više, itd. Jasno, cijena dijelova ovisi o njihovoj kvaliteti, a dijelove za kvalitetne bicikle ni u kojem slučaju nije preporučljivo kupovati u trgovinama široke potrošnje. Na prvi pogled povoljna kupnja dugoročno najčešće postane - preskupa.

U Extremesportu pranje bicikla obavlja se u ekološkom stroju s biološkim pročistačem svih nečistoća

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike