Zdravlje
ISKUSTVO RODITELJA DVOJE DJECE

Obitelji na biciklima: Djetetu na biciklu mjesto je u sjedalici
Objavljeno 20. ožujka, 2014.

Često u kasnijim satima, kada posao zbog večernje utakmice zaključujem u vrijeme kada današnje generacije "tulumara" kreću prema Tvrđi, čujem dobacivanje:

- Eh, lega, izgubio si negdje putem dijete!

Dječja sjedalica na biciklu definira me obiteljskim čovjekom. Ne skidam je ni kada se vozim sam. Jednostavno komotan, a s vremenom uopće ne primijetiš kako iza postoji teret.

Kupnja na popustima na kraju sezone

Prošle smo jeseni sjedalicu ugradili i na suprugin bicikl, tako da je Ivano sa svojih godinu i pol dana debitirao na biciklu tek uoči "foto sessiona" za potrebe Glasova priloga. Naravno, svidjelo mu se, uostalom vožnja biciklom za njega je kao i za tri godine stariju seku Luciju manje "ekstreman sport". Teže mu se bilo prilagoditi stavljanju kacige na glavu, jer kako 18-mjesečno dijete nagovoriti da nešto mora? Slično smo prolazili i s Lucijom, koja je jednom toliko uživala na biciklu da mi je na putu od Uskih njiva do središta Osijeka zaspala! Glavni savjet koji imam onima koji još nisu kupili dječju sjedalicu i naravno nezaobilaznu kacigu za djecu, je da su već zakasnili. Kompletnu opremu za bicikl pa tako i sjedalice, kacige, ali i zvonca, svjetla pa čak i kompletni bicikl najbolje je (čitaj najjeftinije, nap.a) kupovati u kasnu jesen nakon završetka "biciklističke sezone". Specijalizirane trgovine za prodaju bicikala, naime, tada se rješavaju svojih starih zaliha, a u trgovinama tada stvaraju dovoljan prostor za skijašku opremu pa su sniženja bicikala i biciklističke opreme čak i veća od 50 posto. U svakom slučaju prijedlog je da sjedalice i kacige kupujete u takvim specijaliziranim trgovinama. Nekako nemam povjerenja u sjedalice ili kacige koje se prodaju na policama odmah do mlijeka, mesa, voća i povrća. Neki dan sam tako vidio reklamu "prodaja dječjih sjedalica za bicikl svih boja!". Kao da je to bitno. Uz to, djelatnici u specijaliziranim trgovinama dat će vam i najbolji savjet kakvu sjedalicu kupiti. Je li bolje kupiti sjedalicu koja ide na okvir naprijed ili na nosač bicikla iza sjedala? Treba li kupovati dodatni nosač na koji se sjedalica montira jednim klikom? Koju marku sjedalice odabrati?

Sjedalica na stražnjem dijelu - sigurnija

Sjedalica na mom i supruginom biciklu razlikuje se jedino po tome što moja ide izravno na okvir bicikla, dok je suprugina montirana na, essekerski rečeno, “paktreger”, jer kod nje on postoji, a obje su montirane na stražnjem dijelu bicikla. Naime, prema istraživanjima, sjedalice postavljene na stražnji kraj sigurnije su od onih naprijed. Manja je vjerojatnost da će stolica biti “lansirana” naprijed pri kočenju, bolja je preglednost vozača, a i manje su vjerojatnosti od ozljeda. Stoga, jedan od glavnih savjeta kod vožnje djece je kako treba zaboraviti jurnjavu biciklom. Biciklističke staze po gradu idealne su za ovakvu vrstu vožnje, a tamo gdje one ne postoje apelirao bih na policajce: Zažmirite, nemojte se uvijek držati zakona i nemojte kažnjavati bicikliste koji voze na pješačkim stazama, a posebice ako pri tome voze djete u sjedalici. Vožnja prometnim ulicama pokraj automobila je rizična, dok je vožnja po pješačkim stazama s nasljednikom ili nasljednicom odostraga već prilagođena brzini pješaka.

Krešimir LACKOVIĆ
PRIKOLICE ZA BICIKLE

Osim sjedalica, postoje i prikolice za bicikle u kojima se može voziti i dva djeteta. Premda je prikolica, koja me podsjeća na prikolicu na motorima njemačkih vojnika u partizanskim filmovima, mnogo skuplja od obične sjedalice, ipak je ona idealna za, primjerice, obitelji s blizancima. Problem nastaje u komunikaciji s djetetom jer prikolica nije izravno ugrađena na bicikl. Vidio sam kako se zbog toga u vožnji koriste voki-tokiji. Pa tko voli, nek izvoli.

Najčitanije iz rubrike