Zdravlje
REZULTATI SU ZABRINJAVAJUĆI

Čak 10 posto prvašića ima povišen kolesterol
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Proteklog su tjedna u sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, djeca utrkom u centru Zagreba učila o važnosti brige za zdravlje. Više od stotinu dječaka i djevojčica sudjelovalo je u utrci.

Prošlogodišnji pilot-projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola pri obveznom pregledu djece za upis u prvi razred pokazao je da čak deset posto prvašića ima povišen kolesterol, a liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU-u. Zbog nedostatka simptoma većina i ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu znatno smanjiti rizik od komplikacija.

- Neka se naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje i potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka imaju znatno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije - istaknuo je pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Pećin. Šokantno je, kaže, što je lani gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj izazvana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Povišeni "loš" LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo ih je pet posto svjesno dijagnoze, a oni koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Velik iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja probir na povišeni kolesterol koji se od 2023. provodi među predškolcima, a važan je i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi obiteljska hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji. T.K.
Možda ste propustili...

STUDIJA GUBITAK KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI

Maslinovo ulje odlično je i u borbi protiv demencije

NUTRICIONIZAM NE MORATE SE ODREĆI SLASTICA

Uživanje u slatkim, ali zdravim delicijama

RADIONICA SVJESNOG PLESA 19. SVIBNJA

Namijenjen svima, bez obzira na dob ili fizičku spremu