Regija
SASTANAK MEDICINSKIH DJELATNIKA

Anica Prašnjak: Slavoniji nedostaje čak 20 - 60 posto sestara
Objavljeno 17. ožujka, 2014.

BELIŠĆE – Na poziv Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Podružnice Valpovo i članice Glavnog vijeća HSS MSS-MT Brankice Marušić, u radnom posjetu Belišću i Valpovštini boravila je predsjednica Glavnog vijeća HSS MS-MT Anica Prašnjak i odvjetnica Margita Plažanin. U prepunoj gradskoj vijećnici održan je stručni sastanak o temi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Anica Prašnjak kazala je kako se nastavlja borba s Ministarstvom zdravstva kako se bi promijenilo postojeće stanje u hrvatskom zdravstvu, koje je ocijenila katastrofalnim. Istaknula je da nedostaje između 12 i 13.000 medicinskih sestara, a da 2.000 medicinskih sestara i tehničara sa Zavoda za zapošljavanje nema priliku odraditi pripravnički staž. Posebno je pak lošom ocijenila situaciju u zdravstvu Slavonije i Baranje.

- Na pojedinim radilištima u bolnicama u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru i Našicama u pravilu nedostaje od 20 do 60 posto sestara, od srednjih do viših i visokih, da bi se posao mogao odraditi kvalitetno. Dali smo im dopusnice da se školuju do doktorica sestrinstva, a nigdje im nismo omogućili da rade. I pojedina lokalna tijela moraju razmišljati da bar zaposle ljude s burze kako bi ugasili dio plamička u požaru. Istina je da je teška ekonomska situacija, ali pozivam se na guvernera koji je rekao da novca ima, samo moramo vidjeti u čijim je ladicama. Ne možemo dopustiti da građani umiru u bolesničkim posteljama i da se za to optužuje medicinske sestre, mi ne možemo 100 sestara zaposliti u osječkoj bolnici - kazala je, između ostalog, Anica Prašnjak.

Pravnica Margita Plažanin pak naglasila je da je velika zasluga sindikata što je zatražio da i pravosuđe konačno dozna što se događa u hrvatskom zdravstvu i otkrije brojna dugo godina gažena prava.

Lidija Aničić

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike