Novosti
SIGURAN POSAO U MUP-U

Za posao policajca 3.250 prijava, 1.128 iz Slavonije
Objavljeno 12. ožujka, 2014.
Nakon 11-mjesečne obuke policajac odrađuje šestomjesečni vježbenički staž

Vezani članci

DOBRA PLAĆA, SLOBODNI VIKENDI, RAD OD 7 DO 15

Samo bi lud čovjek otišao iz državne službe u privatnike

Na ovogodišnji MUP-ov natječaj za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajac/policajka natječe se 3.250 građana Hrvatske, upola manje nego lani.

Ipak i dalje je to deset puta više zainteresiranih od maksimalnog broja polaznika koji će najesen upisati Policijsku akademiju u Zagrebu. Iz Slavonije i Baranje na natječaj se prijavilo 1.128 osoba. Najviše ih je iz Vukovarsko-srijemske županije - 452 (30 odbačenih), a potom slijedi Osječko-baranjska županija s 310 prijava (10 odbačenih). Na trećem mjestu s 200 prijava (14 odbačenih) je Brodsko-posavska županija. U Virovitičko-podravskoj županiji 130 ljudi poslalo je MUP-u svoje prijave, a 121 je bila valjana. Najmanje prijava pristiglo je iz Požeško-slavonske županije - 101 (dvije prijave nisu prihvaćene). Natječajem se traži osobe sa završenom srednjom školom, starosti do 28 godina.

Svi kandidati koji se prijave pristupaju pismenom testu na kojem se provjerava poznavanja osnova ustavnog uređenja Republike Hrvatske te znanje, sposobnost i vještina bitnih za obavljanje policijskog posla. Samo oni kandidati koji pristupe testu i ostvare najmanje pet bodova iz testa poznavanja ustavnog ustroja, te testa sposobnosti za policijski posao idu na intervju gdje će Komisija utvrditi interese, profesionalne ciljeve, kao i njihovu motivaciju za rad u policiji. Odabir kandidata i kandidatkinja za upis u Program obavit će se na temelju ostvarenih rezultata u dosadašnjem školovanju, rezultata provjere psihičke sposobnosti, indeksa tjelesne mase i motoričke sposobnosti, testova opće informiranosti, stranog jezika i informatičke pismenosti. Dio pregleda obavit će i nadležni domovi zdravlja kako bi se utvrdilo je li kandidat psihički i fizički zdrav za policijski posao. Nakon uspješnog završetka 11-mjesečne obuke policajac se prima u radni odnos uz obavezni vježbenički staž u trajanju od šest mjeseci. Vježbenici koji zadovolje stažiranje dužni su najkasnije za šest mjeseci položiti državni stručni ispit i nakon toga provesti najmanje pet godina u policijskoj službi. Je li kandidat dostojan policijske obuke i budućeg poziva provjerit će nadležna policijska postaja uobičajenim policijskim metodama. Prethodno natjecatelj ispunjava poseban upitnik s odgovorima čiju vjerodostojnost policija provjerava. U obavljanju provjere policajci prikupljaju podatke o kandidatu kao i osobama s kojima živi, podatke o eventualnim kaznenim ili prekršajnim postupcima koji se vode protiv dotičnog kao i izrečenim pravomoćnim ili nepravomoćnim presudama. Ujedno policija prikuplja i informacije o životnim navikama i radnim osobinama. Osim korištenja javnih i službenih izvora provjere života kandidata, te neposrednog razgovora s natjecateljem, službenik, prema vlastitoj procjeni, može zatražiti od policije na terenu da razgovara i s drugim osobama, s obitelji, znancima i prijateljima natjecatelja. I na kraju vrijedi spomenuti, kandidati ne smiju biti članovi ni jedne političke stranke.

Vanja VESIĆ/Sandra LACIĆ
Špijunirate li?

Tri su pitanja koja se spominju u Upitniku, a koja sadržajno govore da policija ništa ne prepušta slučaju. Riječ je o rubrici "Sigurnosni podaci".

- Jeste li kontaktirali s pripadnicima policije, vojske ili sigurnosno-obavještajnih službi drugih država?

- Jeste li kontaktirali s osobama (organizacijama) koje ugrožavaju ili su ugrožavale sigurnost RH, sigurnost drugih država ili vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom?

- Jeste li kontaktirali s osobama (organizacijama) koje se bave kriminalnim djelatnostima?

Tko si, odakle si i što imaš?

U Upitniku je navedeno pitanje o nacionalnosti kandidata. Potreba da se u molbama za radno mjesto ispunjava rubrika o nacionalnosti prijašnjih je godina izazivala polemike u javnosti za zahtjevima da se ukloni zbog neprimjerenosti. Za mnoge kandidate (oko 90 posto) takvo je pitanje tek formalnost. Umjesto toga moglo bi ih ih iritirati pitanje o bračnom stanju i intimnoj vezi. Traži se ime i datum rođenja bračnog ili izvabračnog partnera. Natjecatelja se u upitniku pita ima li nadimak te je li imao neko drugo ime i prezime te kada ga je promijenio. Aspiranta za posao policajca pita se i ima li obrt ili tvrtku u vlasništvu, dionice, udjele u fondovima ili značajnije nekretnine.

10

puta je više zainteresiranih od planiranog broja upisanih na Policijsku akademiju

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

NISKE PLAĆE I TEŽAK RAD - NEMA INTERESA

Radnicima u trgovini bonus ako dovedu nove zaposlenike

BROJNI DOGAĐAJI UZ DAN EU-A

U Osijeku 84 projekta od 350 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike