Novosti
BROJNI DOGAĐAJI UZ DAN EU-A

U Osijeku 84 projekta od 350 milijuna eura
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Petrašević: Želimo osvijestiti mlade da iskoriste svoj glas jer odluke koje se donose na razini EU-a utječu na njihov život
Brojnim je događanjima Osijek u četvrtak obilježio 9. svibnja, Dan Europe, a sve je počelo predavanjem na Pravnom fakultetu koje je o temi "EU projekti Grada Osijeka" održao zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin istaknuvši da se u ovom trenutku na području Osijeka realiziraju 84 projekta vrijedna više od 350 milijuna eura, od čega je više od 50 posto sufinancirano sredstvima iz EU fondova.

2,5 proračuna


Kako bi studentima prikazao koliko su veliki tih 350 milijuna eura, Vulin ih je usporedio s godišnjim proračunom grada Osijeka, koji iznosi 140 milijuna eura, što znači da je to gotovo 2,5 godišnja gradska proračuna.

- Trenutačno se provodi niz velikih infrastrukturnih projekata, među kojima su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 50 milijuna eura, modernizacija tramvajske infrastrukture vrijednosti 35 milijuna eura, kao i nabava novih niskopodnih tramvaja, vrijednih 25 milijuna eura, koji stižu početkom iduće godine - najavio je Vulin.

Od završenih je projekata Vulin podsjetio na obnovu povijesne gradske jezgre Tvrđe, vrijedne 17 milijuna eura, te projekte izgradnje triju dječjih vrtića i dogradnje dvaju postojećih sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti u iznosu od 10-ak milijuna eura. Kao zanimljivost, a usporedbe radi, Vulin je naglasio da su od Domovinskog rata u Osijeku izgrađena samo dva vrtića.

- Važno je istaknuti novo financijsko razdoblje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), u kojem na raspolaganju imamo 55 milijuna eura, što je 15 milijuna više nego u prethodnom razdoblju, a od nekadašnjih 19 jedinica lokalne samouprave sada ih na našem području ima 10, pa će svima na raspolaganju biti više sredstava - poručio je, dodavši kako će se tim sredstvima financirati nova Gradska knjižnica, revitalizacija kompleksa Gradski vrt, izgradnja nove središnje gradske tržnice i izgradnja biciklističkih staza.

Na koncu je podsjetio kako je Osijek 2022. godine bio najuspješniji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava te da je u posljednjih devet godina najuspješniji i po postotku utrošenih sredstava iz EU fondova.

Dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, podsjetio je da devetu godinu zaredom Katedra za europsko pravo u suradnji sa Studentskim zborom i Europskim dokumentacijskim centrom obilježava Dan Europe, godišnjicu objave Schumanove deklaracije 1950. godine.

- Kako se 9. lipnja održavaju izbori za EU parlament, mi smo cijeli ovaj tjedan stavili fokus na njih jer želimo osvijestiti građane, posebno mlade ljude, da iskoriste svoj glas jer odluke koje se donose na razini EU-a i te kako utječu na živote svih građana članica EU-a, pa tako i u Hrvatskoj - zaključio je Petrašević.

EU teme


Na Pravnom fakultetu su u sklopu obilježavanja Dana Europe održane još i tribina "Odjeci socijalne Europe - dijalog posvećen društvenoj ravnopravnosti djece i mladih" te je predstavljena knjiga Olje Družić Ljubotine i Damira Ljubotine "Doživljaj socijalne nepravde - Psihosocijalna perspektiva".

Na osječkom Trgu slobode Centar Europe Direct (CED) Osijek, koji djeluje pri Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije, u suradnji sa školama ambasadorima EP-a i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka predstavio je građanima svoje aktivnosti i različite EU teme - od povijesit EU-a, europskih vrijednosti, prilika za mobilnost mladih, Europskog zelenog plana, sporta, EU projekata, EU institucija do mogućnosti sudjelovanja u demokratskim procesima s naglaskom na predstojeće europske izbore.

Brigita Ivoševac, voditeljica CED-a Osijek, kazala je kako su na taj način željeli podsjetiti građane što to znači biti zemlja članica EU-a i koje se to vrijednosti njeguju u EU-u.

- Naša je uloga podsjetiti građane da se održavaju europski izbori i da je važno izići na njih. Aktivni smo i u promoviranju nestranačke kampanje EP-a “Iskoristi svoj glas” - rekla je Ivoševac.

Tomislav Prusina
Belgijci mogu glasati već sa 16 godina
Kraljevina Belgija predsjeda Vijećem EU-a, a zamjenik veleposlanika u RH, Dirk Breuer, na Trgu slobode posebno se obratio mladima, mladim Europljanima, kazavši kako oni nisu samo budućnost svih nas, već su pravi ambasadori EU-a koji će morati biti u stanju oblikovati našu zajedničku budućnost.

- Belgijci od 16 i 17 godina mogu glasati za EP 9. lipnja, i to je nedavna i dobra promjena. Hrvatska je mlada članica, ali univerzalne vrijednosti ostale su iste - ljudska prava, sloboda, demokracija, jedinstvo i ljudsko poštovanje. Nije EU središte svih projekata, već su to građani svih regija, oni su inicijatori svih projekata - poručio je Breuer.

Možda ste propustili...