Regija
SLAVONAC U ANDALUZIJI

Ivan Rakitić počasni
građanin Sikirevaca
Objavljeno 11. ožujka, 2014.
Godinama Ivan i njegova obitelj pomažu mjesnom nogometnom klubu

SLAVONSKI BROD/SIKIREVCI - Ivan Rakitić, hrvatski nogometni reprezentativac i neosporna svjetska nogometna zvijezda, odnedavno je počasni građanin Sikirevaca, mjesta u Brodsko-posavskoj županiji, uz koje ga vežu obiteljske i prijateljske spone. Igrač andaluzijske Seville podrijetlom je Sikirevčanin, na što su danas mještani tog općinskog središta jako ponosni. Zbog toga su vijećnici na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća, a na prijedlog mjesnog nogometnog kluba koji nosi ime sela, jednoglasno donijeli odluku o počasnom građaninu.

- Nama to puno znači. Godinama Ivan i njegova obitelj pomažu našem nogometnom klubu. Pomagali su i onda kada Ivan nije bio slavan - kaže Mato Majhen, predsjednik NK Sikirevci.

- Kao počasni građanin, mislimo da će još više promovirati naše mjesto. A znamo da ga voli jer unatoč obvezama koje ima, nađe vremena posjetiti nas - navodi načelnik općine Ivan Benaković.

U Sikirevcima je, naime, rođen Ivanov otac Luka, također u mladosti talentirani nogometaš, koji je iz sikirevačkog kluba završio u Čeliku, prvoligašu bivše države. I kada se preselio u Švicarsku (gdje je rođen i Ivan), nikada nije prekinuo veze s rodnim selom.

- Godinama nemamo problema s nabavom sportske opreme, dresova, lopti, torbi, trenerki... Ljetos nam je poklonio opremu Schalkea, kluba u kojem je Ivan nekada igrao... - navodi Majhen.

Sve ih je to navelo da predlože Ivana Rakitića za svog počasnog mještanina. On je njihov ponos i razlog zbog kojega svi klinci odreda u ovome selu šutaju loptu. I danas u Sikirevcima ima dosta Rakitića, a mnogi nose ime nogometne megazvijezde, premda je među njima samo jedan Ivanov rođak - stric Jakob Rakitić. Njega posjećuje poznata obitelj za razne svetkovine, a Ivan naleti kada mu obveze dopuštaju, obiđe grob svoje bake, rođake, nogometni klub...

U navijačkoj skupini Korovi, koji i vode mjesni nogometni klub, kažu kako će sikirevačko priznanje Rakitiću uručiti kada prvi put bude dolazio, što bi moglo biti već ovoga ljeta.

Jučer je Ivan Rakitić napunio 26 godina. Sikirevački nogometni klub i na ovaj mu način šalje čestitke i želje za uspješan nastavak karijere. Naravno, i da nikad ne zaboravi Sikirevce.

Marija RADOŠEVIĆ
“Sudbonosno” Žepče

Ivanova majka, Kata Rakitić, podrijetlom je iz bosanskog sela Ponjeva nedaleko od Žepča. Zajedno sa suprugom otišla je u Švicarsku, gdje se rodio i Ivan. U Sikirevcima danas živi oko 1.700 stanovnika, a trećinu čine doseljenici iz Bosne, Dalmacije..., kaže načelnik Benaković. Veze Žepčanki i Sikirevčana, ili obrnuta varijanta, ni danas nisu rijetkost. Jedan od razloga je možda i očekivanje da će uspješna kombinacija donijeti nekog novog malog Ivana Rakitića. I nedavno je jedan susret okrunjen brakom. “U dobrim smo odnosima s njihovim navijačima pa zajedno idemo na utakmice. Tako su se prošlog ljeta upoznali naš nogometaš i djevojka iz sela kod Žepča, a prije dva mjeseca su se oženili”, potvrđuje Majhen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike