Crna kronika
NESREĆA U KOJOJ JE POGINUO OSJEČKI TAKSIST

Na prvom suđenju vozač Audija oslobođen, čeka se na novo vještačenje
Objavljeno 6. ožujka, 2014.
Taksist Zlatko Žvorc poginuo je u prvim satima 2012. godine

OSIJEK - Krešimiru Cerenku (30) iz Antunovca ponovno se sudi za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 1. siječnja 2012. poginuo vozač taksija “Cammeo” Zlatko Žvorc (52) iz Osijeka. Prvostupanjskom presudom Općinskog suda Cerenko je potpuno oslobođen odgovornosti, no drugostupanjski Županijski sud ukinuo je presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje - zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Općinski sud sada treba dovesti u vezu Cerenkovu izjavu da u trenutku nesreće kočnica u njegovu Audiju A6 nije radila, a on ju je najmanje dva puta pritisnuo, s nalazom i mišljenjem prometnog vještaka. Naime, vještak je naveo da bi se uzastopnim pritiskanjem papučice kočenja otklonila neispravnost kočionog sustava koja bi nastala zbog nečistoće u kočionoj tekućini. Potom s utvrđenim treba dovesti u vezu i zapisnik o očevidu u kojem stoji da je papučica kočenja bila pod pritiskom.

Dr. Boris Dumenčić, sudski vještak medicinske struke, jučer je ponovno iznio nalaze tragično preminulog taksista.

- Zlatko Žvorc hitno je dovezen 1. siječnja 2012. na Odjel traumatologije KBC-a Osijek bez svijesti, bez pulsa i nije disao. Obdukcijom izvršenom sljedećeg dana utvrđeno je da je smrt nastupila zbog mnogobrojih ozljeda.

Sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Zdenkom Leko, prihvatilo je prijedlog zamjenice općinskog državnog odvjetnika da se ponovno obavi prometno vještačenje, jer se vještačenje prometnog stručnjaka Zorislava Guttlera koje je obitelj napravila privatno razlikuje od onog koje je obavio prometni vještak Petar Šišić. Od autokuće “Zubak” iz Zagreba zatražit će se podatci ima li Audi A6 2.0 TDI (2007. godište), kakvog vozi Cerenko, glavno i pomoćno računalo koje bilježi način rada vozila te, ako postoji, bilježi li i blokiranje kočionog sustava česticama nečistoće.

Sandra LACIĆ

Raspravu su pratili i predstavnici Udruge roditelja djece smrtno stradale u prometnim nesrećama

IMAO 0,95 PROMILA U KRVI

Sudski vještak medicinske struke naveo je da količina od najmanje 0,95 promila alkohola u krvi koje je imao Cerenko u trenutku nesreće odgovora pripitom stanju. Pri toj količini alkohola vozači su relativno nesposobni za vožnju i njihove su sposobnosti umanjene, ali ne bitno. Skloniji su bržoj i riskantnijoj vožnji, a produžuje se vrijeme od uočene opasnosti do reagiranja.

- Relativna nesposobnost za upravljanje znači da postoji oko 80 posto vozača koji nisu sposobni sigurno upravljati motornim vozilima, dok je njih oko 20 posto sposobno - kazao je Dumenčić ističući da ne može utvrditi u koju skupinu pripada Krešimir Cerenko.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike