Crna kronika
OPTUŽEN 34-GODIŠNJAK

Uzgojio marihuanu kod kuće, branio se da ju je sam pušio
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Opremu za uzgoj marihuane kupio je na internet- -oglasniku, a optužen je da je drogu prodavao
Protiv 34-godišnjeg Slavonca podignuta je optužnica jer je u ilegalnom laboratoriju uzgajao marihuanu. Optužnicom ga se tereti da je od travnja 2022. do 9. prosinca 2022. u jednom gradu u Slavoniji u improviziranom laboratoriju, u jednom "in grow boxu" za unutarnji uzgoj biljaka dimenzija 116 x 116 x 200 cenitmetara, iznutra reflektirajućeg materijala s oznakama, s LED rasvjetnim tijelima "Rohs" snage 300 W, produžnim kabelom spojenom na električnu energiju, posijao sjemenke konoplje i uzgojio najmanje tri biljke marihuane.

Lišće i cvjetne vrhove je nakon dozrijevanja sušio i usitnjavao te za prodaju namijenio 258,42 grama marihuane u prozirnoj PE foliji, jednu grančicu s listovima i cvjetnim vrhovima težine 0,86 grama i u kutijici cvjetne vrhove težine 4,61 grama. Navedena marihuana sadržava više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola. Imao je i osam sjemenki konoplje, a 5. studenoga 2022. prodao je 5 grama amfetamina drugom Slavoncu za 300 kuna/39,82 eura. Radi daljnje neovlaštene prodaje u kući u kojoj stanuje u plastičnom je smotuljku držao jednu tabletu droge tipa MDMA, tzv. ecstasy - amfetamin.

U policiji i tijekom istrage 34-godišnjak je tvrdio da je svu marihuanu uzgajao samo za sebe, da je "in grow box" za unutarnji uzgoj biljaka nabavio preko Njuškala, a da je sjemenke marihuane kupio preko interneta. Tijekom istrage, u prisutnosti izabranog branitelja, u obrani je 34-godišnjak potvrdio da je prodao drugom Slavoncu amfetamin, ali da nije bilo 5 grama, nego manje, te da je tu drogu imao za svoju uporabu. Rekao je da ga je drugi muškarac nekoliko puta zvao i pitao može li mu što riješiti, a kada je došao k njemu, imao je drogu kao svoju, koju mu je dao.

Brani se da "travu" nije prodavao, da je imao za svoje potrebe jednu tabletu ecstasyja koja mu je ostala od partya, bila je njegova i nije bila za prodaju. Za iznos od 1400 kuna koji je imao rekao je da ga je zaradio, toliko mu je ostalo kad se vratio s terena. Brani se da je uzgoj bio za vlastitu uporabu.

Naveo je da je posijao tri sjemenke, od kojih je dobio tri biljke visine metar i nešto. Uzgojene biljke je sprešao i ostavio. U vezi s preciznom digitalnom vagom, koja je također kod njega pronađena, branio se da ju je koristio za sebe. Uzgojio je oko 150 grama po biljci. "Travu" nije prodavao nikome, bila je za njegove osobne potrebe. Što se tiče prodaje amfetamina, branio se da novac nije dobio.

Sandra Lacić
BRANIO SE DA JE DROGA ZA NJEGA
Optuženi je u obrani rekao kako marihuanu konzumira od srednje škole, svaki dan nekoliko jointa. Objašnjava da 300 grama droge, koliko je pronađeno kod njega, traje nekoliko mjeseci, te da mu je žao što se to dogodilo. Muškarac kojem je dao "speed" pred policajcima je rekao da je bilo oko 5 grama amfetamina, što je platio 300 kuna. Po povratku kući zaustavila ga je policija. Obranu okrivljenika da je neovlašteno proizvodio marihuanu i posjedovao je radi osobne konzumacije tužitelj smatra neistinitom i usmjerenom na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Neistinitom obranu tužitelj smatra i u dijelu u kojem 34-godišnjak tvrdi da je prodao manje od 5 grama amfetamina drugom, za što je i dobio novac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike