Osijek
OBITELJSKA MEDICINA

Pubuna pacijenata: Liječnici su nam dostupni samo 3,5 sati dnevno
Objavljeno 5. ožujka, 2014.
Uz pločicu s radnim vremenom na vratima ordinacija sada se nalazi niz obavijesti i naputaka koji to radno vrijeme “desetkuju”

Vezani članci

LIJEČNIKA LANI PROMIJENILO 13.240 OSJEČANA

Mijenjaju liječnike jer im ne žele propisati skupe lijekove i lažna bolovanja

Radno vrijeme liječnika obiteljske medicine u prijepodnevnoj smjeni u pravilu je od 7 do 15 sati.

No, Osječani se žale kako je unutar tog radnog vremena liječnik svojim pacijentima osobno dostupan u prosjeku samo tri i pol sata. Nerijetko, tvrde pacijenti, i manje.

Da je uistinu tako potvrđuju natpisi na vratima gotovo svake ordinacije obiteljske medicine u Osijeku na kojima je, uz pločicu s radnim vremenom, zalijepljen niz obavijesti i naputaka koji to radno vrijeme “desetkuju”. O jednim takvim vratima priča i naš sugovornik.

- Ordinacija moga liječnika tri dana u tjednu radi prijepodne. Sva tri dana od 7 do 8 sati pacijenti se ne primaju jer je to vrijeme rezervirano za vađanje krvi. Onda se s pacijentima radi od 8 do 10.30, dakle dva i pol sata. Slijedi pauza od pola sata, nakon čega je liječnik dostupan još samo sat vremena za pacijente koji dođu u ordinaciju - do podneva. Istodobno, tih posljednjih sat vremena, od 11 do 12 sati, jedino je doba dana kada se liječnik javlja na telefon pacijentima - što je jasno, s tri uskličnika, istaknuto na vratima ordinacije, tako da je vrlo upitno koliko zapravo ima vremena za pacijente u ordinaciji dok obavlja savjetovanja telefonski. Od 12 do 13.30 ne primaju se pacijenti jer se obavljaju administrativni poslovi, a u 13.30 sati do kraja radnog vremena liječnik je u kućnim posjetima, žali nam se ogorčeni Osječanin, te dodaje kako mu je postalo nemoguće otići k liječniku i “pogoditi” pravo vrijeme za to.

Dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek, potvrđuje kako su osječki liječnici preopterećeni. No, kaže, i u takvoj situaciji ne rade na štetu, nego na dobrobit pacijenata.

- Liječnici imaju nove ugovorne obaveze prema HZZO-u koje moraju obavljati. Uz to, tu je sustav e-zdravstva koji, s jedne strane, olakšava posao s jednom skupinom pacijenta, ali istodobno uzima liječnicima vrijeme za osobni kontakt s drugom skupinom pacijenata. Prošla su vremena kada je liječnik mogao biti većinu radnog vremena na raspolaganju za osobno savjetovanje i pacijenti se na to moraju naviknuti. Nema druge! zaključuje Sikora.

Ivana SOLAR
Dnevno 60 - 150 pacijenata

- Liječnici obiteljske medicine na području Osijeka rade na granici izdržljivosti, tako da nema govora o tomu da je vrijeme koje ne provedu u osobnom kontaktu s pacijentima u ordinaciji - izgubljeno vrijeme. Dovoljno je samo reći da u jednom danu kroz sustav jedne ordinacije prođe u prosjeku 60 pacijenata, a u vrijeme godišnjih odmora, kada jedna liječnik preuzima pacijente od kolege, dnevno se obradi i do 150 pacijenata, što je gotovo nevjerojatno! - naglašava ravnatelj Sikora.

MONIKA JEĐUD

liječnica obiteljske medicine

Pacijenti govore istinu, no liječnici su nemoćni

- Pacijenti dobro kažu. Istina je, vremena za svakog od njih ponaosob više nemamo kao prije. Ugovori s HZZZO-om su nam drastično smanjili vrijeme koje možemo posvetiti pacijentima koji osobno dolaze u ordinacije. No, mi tu ništa ne možemo. Imamo obvezu izdvajanja sat vremena za vađenje krvi, i sat vremena za telefonske konzultacije s pacijentima. Uz to, od 1. siječnja nam je HZZO naložio i održavanje sastanaka stručnih grupa u ordinacijama i za radnog vremena. No, valja napomenuti i kako, paralelno, pacijenata imamo sve više, ali ne mogu i ne želim nikoga odbiti. Zaključak - imam puno manje vremena za rad s pacijentima, a 200 posto više posla! - kaže dr. Jeđud.

MIROSLAV SIKORA

ravnatelj Doma zdravlja Osijek

Prošla su vremena kada je liječnik mogao biti većinu radnog vremena na raspolaganju za osobno savjetovanje i pacijenti se na to moraju naviknuti

Liječnici su preopterećeni, no i u takvoj situaciji, kažu u Domu zdravlja, ne rade na štetu, nego na dobrobit pacijenata

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike