Regija
SKUPŠTINA PČELARSKOG SAVEZA

Intenzivne pripreme za Pčelarske dane u Vinkovcima
Objavljeno 24. veljače, 2014.

ŽUPANJA/VINKOVCI – Najznačajniji događaj za pčelare na krajnjem istoku Hrvatske u 2014., istaknuto je na skupštini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, 11. su Pčelarski dani, međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, te znanstveno-stručni skup koji će se održati 14. i 15. ožujka u Vinkovcima. Tu je i županijsko ocjenjivanje meda koje će na jesen biti u Vukovaru, te još nekoliko projekata koje će pčelari aplicirati prema Ministarstvu poljoprivrede te agenciji za financiranje predavača. Što se tiče prošlogodišnje proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ-a Željko Šuran proteklu 2013. ocijenio je prosječnom. U županiji postoji 10 pčelarskih udruga i 400 pčelara koji imaju više od 12.000 košnica od kojih svaka godišnje donese u prosjeku 20 - 30 kilograma meda.

Vukovarsko-srijemski pčelari ove zime nisu zabilježili pomor među pčelama zbog neuobičajeno visokih temperatura koje u ovog doba godine negativno utječu na pčelinje zajednice. Šuran ističe kako su se dobro i na vrijeme pripremili za tu situaciju.

- Onim slabijim zajednicama koje su u ovo doba godine došle gore na "žicu" i potrošile dobrim dijelom mednu kapu, obavezno se mora dati pogača, dok onim zajednicama koje su dublje, niže u košnici i čija je medna kapa veća, ne treba dati ništa - savjetuje Šuran.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj bilježi porast potrošnje meda, iako smo još ispod europskog prosjeka koji iznosi tri do četiri kilograma. Kod nas je tek nedavno potrošnja po stanovniku prešla jedan kilogram, a cilj Hrvatskog pčelarskog saveza je da Hrvatska po stanovniku troši bar kilogram i pol meda godišnje.(M.L.O.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike