Regija
BRODSKI LIJEČNICI PROTIV SMJENSKOGA RADA:

Ne može se započeti operacija i da je na kraju radnog vremena nastavlja drugi
Objavljeno 22. veljače, 2014.

SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskoj bolnici “Dr. J. Benčević” još uvijek nije zaživjela reorganizacija uvođenjem smjenskog rada pa je trenutačno situacija kao i do sada, pod kontrolom, nema problema s listama čekanja, a operacije se u sve četiri operacijske dvorane, kako potvrđuje više bolničkih liječnika specijalista, odvijaju redovito i bez čekanja. Istovemeno liječnici se pribojavaju nove reorganizacije i metodologije rada.

Uvođenje smjenskoga rada, kako su uvjereni, donijet će niz negativnih posljedica poput značajnog povećanja lista čekanja i tamo gdje do sada nisu postojale. “Zbog ukidanja broja radnih sati i reorganizacije rada nastat će nedostatak stručnog osoblja i dosadašnji broj operativnih zahvata neće se moći ostvariti”, kažu liječnici navodeći primjer riječkog KBC-a. To potvrđuje i saborski zastupnik, kirurg po struci, Boro Grubišić, navodeći kako smjenski rad ne može uspjeti u operacijskim granama poput kirurgije, ginekologije, otorine... “Ne može se započeti operacija i da je na kraju radnog vremena nastavlja drugi. Svaki liječnik ju je započeo sa svojim planom”, kaže Grubišić. “Nedostaje trećina osoblja da bi se moglo krenuti u smjenski rad, a to bi značilo više novca za plaće, kojeg nema, tako da smo se našli u začaranom krugu iz kojega je teško izaći”, dodaje.

Kako stručno medicinsko osoblje neće biti u mogućnosti raditi kao do sada, to će imati dugoročne posljedice na zdravlje pacijenata, ali i stručnu edukaciju osoblja. Naime, smanjenje tzv. hladnog operacijskog programa, osim produženja nedostupnosti za pacijente, smanjuje i efikasnost i funkcionalnost cijelog sustava, uvjereni su bolnički liječnici navodeći kako će ukidanjem dežurstava i uvođenjem smjenskoga rada svaki liječnik ubuduće raditi do 50 sati mjesečno manje nego do sada, a nedostatak radnih sati proizvodi trenutne i dugoročne posljedice na efikasnost i fukcionalnost rada. Zbog toga se nadaju da će sanacijske uprave u bolnicama na vrijeme uvidjeti loše strane reorganizacije jer će u suprotnom najviše trpjeti pacijenti, zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje. M. Radošević

Najčitanije iz rubrike