Regija
EM TEHNOLOGIJA OSVAJA NOVA TRŽIŠTA

Mikrobiološki preparati posao su budućnosti
Objavljeno 13. veljače, 2014.
Ohrabruje i uspješna suradnja s Poljoprivrednim institutom

VALPOVO – Početkom lipnja prošle godine, tvrtka Candor d.o.o. iz Valpova, ekskluzivni uvoznik i proizvođač multikraft efektivnih mikroorganizama, otvorila je novi pogon u Poduzetničkoj zoni K-VI u Valpovu. Tom su prigodom tvrtka Candor d.o.o. i njezina sestrinska tvrtka EM Tehnologija d.o.o. (ovlašteni distributer tih proizvoda) preselile i sjedište u novu zgradu u koju su vlasnici, Ružica i Marinko Tomaz, uložili oko pet milijuna kuna. Na 1.100 četvornih metara sagrađen je i moderno opremljen proizvodni pogon u sklopu kojeg je uređen i prezentacijsko-edukacijski prostor za kupce, distributere i ostale posjetitelje. U njemu su do sada održana brojna predavanja, seminari i edukacije o raznim oblicima uporabe EM tehnologije u svakodnevnom životu, odnosno proizvodnji.

Uz proizvodni pogon, koji omogućuje razvoj i proizvodnju palete novih proizvoda, opremljen i laboratorij u kojemu se kontinuirano prati kvaliteta proizvodnog procesa i konačnih proizvoda. Vlasnici kažu da će im za potpuni završetak objekta i njegovo opremanje (s obzirom na to da se etapno popunjava) trebati još stotinjak tisuća eura. Kada se taj dio realizira, Tomazovi najavljuju da bi u njihovim dvjema tvrtkama trebalo raditi dvadesetak radnika s tendencijom širenja proizvodnje i novih zapošljavanja, jer su upravo mikrobiološki preparati kojima se oni bave proizvodi čija prava ekspanzija u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu, tek počinje i koji se s pravom zove poslom budućnosti.

Trenutačno jedine hrvatske proizvođače mikrobioloških preparata i njihov novi objekt obišao je i gradonačelnik Valpova Leon Žulj u pratnji pročelnika za gospodarstvo Đure Glavaša te direktorice Valpovačkog poduzetničkog centra Ivane Bagarić. Grad Valpovo je poticajnim mjerama obitelji Tomaz pomogao u realizaciji projekta, pripremio svu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni, a nastavlja pratiti razvoj tvrtke pružajući joj svu potporu.

- S mikrobiološkim preparatima upoznali smo se 2003. godine i prepoznali vrijednost koju će dobiti u budućnosti. Osnovali smo tvrtku koja je najprije prodavala mikrobiološke preparate za područja poljoprivrede, otpadnih voda, i odlagališta, a uspostavivši suradnju s austrijskim Multikraftom, ubrzo smo dobili i ekskluzivno pravo opskrbe tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Prisutni smo u BiH i Srbiji, a predstoji nam proboj na Kosovo i Makedoniju. Sada nakon završetka gradnje proizvodno-poslovne zgrade, počinjemo i vlastitu proizvodnju prvo nekoliko linija proizvoda baziranih na efektivnim mikroorganizmima prije svega za poljoprivredu (stimulatore rasta biljke i poboljšivače tla), te za komunalnu djelatnost (za uklanjanje neugodnih mirisa, razgradnju masnoća i bioloških voda), a lepeza proizvoda u budućnosti će se širiti - optimistični su Ružica i Marinko Tomaz.

Dodatno im je ohrabrenje suradnja s Poljoprivrednim institutom Osijek, koji posljednje tri godine provodi istraživanja primjenjujući njihove preparate na soju i kukuruz s odličnim rezultatima.

Prilikom obilaska novog objekta, gradonačelnik Leon Žulj izrazio je zadovoljstvo suradnjom Grada i poduzetnika.

- U sedam poduzetničkih zona 32 su gospodarska subjekta i 372 zaposlenih. Nastavit ćemo stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj industrije - poručio je gradonačelnik.

Lidija ANIČIĆ
RJEŠENJA ZA KOMUNALNA PODUZEĆA

Tu planovi Candora i EM Tehnologije ne prestaju, jer proučavajući stanje na tržištu, već uspostavljaju suradnju s komunalnim poduzećima koja imaju napredna razmišljanja o preradi razgradivog otpada. EM tehnologija njima svojim sustavom zbrinjavanja takvog otpada nudi dva rješenja – pretvoriti organski otpad u oplemenjivače tla ili pak gorivo u obliku sve traženijih peleta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike