Regija
OSNOVAN ODBOR ZA GOSPODARSTVO U VALPOVU

Poduzetničkim inkubatorom i osnivanjem Agrozone u oživljavanje poduzetništva
Objavljeno 8. veljače, 2014.

VALPOVO – Da je Grad Valpovo u posljednje vrijeme ozbiljno zagrizao veliki zalogaj i projekt pod nazivom jače poticanje razvoja gospodarstva, svjedoči podatak da su u posljednjih nekoliko mjeseci poduzeli niz aktivnosti na tom planu počevši od pokretanja projekata Agrozone, preko Poduzetničkog inkubatora pa sve do najnovijeg osnivanja Odbora za gospodarstvo Grada Valpova.

Inicijativu za osnivanje potaknuo je gradonačelnik Leon Žulj, koji je naglasio da je zadaća ovog tijela praćenje i predlaganje mjera za poticanje ukupnog gospodarskog razvoja Valpova, razvoja poduzetništva te davanje prijedloga i mišljenja o pojedinim razvojnim projektima i praćenje njihova ostvarivanja, kao i druge zadaće. U trinaestoročlani odbor stoga je imenovao poznate gospodarstvenike, predstavnike OPG-ova te privatne poduzetnike. Među imenovanima su član Uprave Harburg Freudenbergera Belišće Zoran Uranjek, predstavnik PPK Valpova Slaven Mijatov, prokurist tvrtke Leistritz Belišće Zoran Pepić, upravitelj Bioagarara Ivanovci Jozo Martinović, vlasnik Santaj plastike Zvonko Santaj, direktor prodaje donjomiholjačke tvrtke Altrade Josip Markovac, članica Uprave tvrtke EM Tehnologija Ružica Tomaz, nekadašnji direktor bivše belišćanske Tvornice strojeva Jozo Bogdanović, vlasnik OPG-a iz Šaga Dragan Čolaković, direktor prodaje valpovačke Podružnice PBZ-a Zlatko Ivošević, vlasnica Ville Valpovo Milica Milec, te mladi poduzetnici i vlasnici OPG-ova i tvrtki Marija Fuderer-Flajc i Matej Vidaković.

Formiranje Odbora dolazi ubrzo nakon što je završio javni poziv Grada za utvrđivanje interesa kvalitetnih projektnih aktivnosti i potreba za korištenjem poslovnog prostora i projektiranja objekata poduzetničkog inkubatora i akceleratora, koji bi potaknuo i ubrzao gospodarski rast i razvoj Valpova, a koji se tek treba osnovati. Idejno rješenje projekta „Poduzetnički inkubator i akcelerator za gospodarski razvoj grada Valpova“ je završeno, a čini ga energetski učinkovit poslovno-proizvodni centar površine 799 četvornih metara smješten u Zoni malog gospodarstva I.

U cijelu priču treba uklopiti i osnivanje prve valpovačke Agrozone od koje se mnogo očekuje, a koja bi trebala pridonijeti razvoju i revitalizaciji proizvodnje povrtlarskih kultura u zaštićenim prostorima, te stvaranju mogućnosti za zapošljavanje i bolje korištenje fizičkih i ljudskih resursa. Predviđena lokacija za Agrozonu nalazi se u istočnom dijelu pokraj Karašice na zemljištu u vlasništvu Grada površine 18,5 hektara. Osnovna ideja je komercijalna proizvodnja povrtlarskih kultura u plastenicima površine oko 5.000 četvornih metara, a ako se ukaže potreba, postoji mogućnost postavljanja manjeg broja plastenika površine oko 500 četvornih metara. Uz plastenike, predviđena su i mjesta za sortirnicu, sabirni centar, hladnjaču, kompostanu, lagune za navodnjavanje, mjesto za deponiranje otpada, prodajno mjesto, parkiralište kao i upravna zgrada. Dio sredstava ostvarenih iz poljoprivrednog programa, koja su do sada bila korištena za sufinanciranje kapitalnih ulaganja u projekte poljoprivredne proizvodnje preusmjerit će se u osnivanje i gradnju Agrozone.L.Aničić

Lokacija za Agrozonu nalazi se u istočnom dijelu pokraj Karašice na zemljištu u vlasništvu Grada površine 18,5 hektara

Najčitanije iz rubrike