Regija
ISKORISTIVOST BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG OTPADA

Bioplinska postrojenja
isplativa za pet godina
Objavljeno 7. veljače, 2014.

KUTJEVO – U Uzgojno-proizvodnom centru Simentalac u kutjevačkoj Gospodarskoj zoni Kamenjača predstavljen je projekt INEMAD – Poboljšano upravljanje hranjivima i energijom korištenjem anaerobne digestije, koji se provodi u osam zemalja Europske unije, a uključeno je ukupno 13 partnera. Jedan od njih u tom višegodišnjem projektu vrijednom 50 milijardi eura je i Sisačko-moslavačka županija, koja će projekt predstaviti u ostalim slavonskim županijama. Za stočare, posebno one udružene, te poljoprivrednike koji imaju veliku ratarsku proizvodnju s puno biljnih ostataka organizirana je radionica “Bioplinska postrojenja – temelj moderne i profitabilne stočarske i ratarske proizvodnje”.

- Projekt INEMAD bavi se novim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije, razinom hranjiva u poljoprivrednoj proizvodnji, kako biljnoj tako i stočarskoj. Financira se europskim novcem iz programa FP7, projekta koji je orijentiran na tzv. trokut znanja - istraživanje, inovacije, obrazovanje. Sisačko-moslavačka županije jedina je u tom programu na ovom području EU, koja je već dosta poodmakla u postavljanju bioplinskih postrojenja. Tako racionaliziraju proizvodnju i koriste biljni i životinjski otpad – rekla je Tatjana Puškarić, pročelnica Odjela za upravljanje pristupnim fondovima EU Sisačko-moslavačke županije.

Poljoprivrednicima Požeško-slavonske županije prikazane su nove prakse u poljoprivredi Europe i način uspostave bioplinskih postrojenja.

– Bioplinskim postrojenjim poštuje se nitratna direktiva, iskorištava otpad, gnojnica, svi ostaci iz biljne proizvodnje i sve se zaokružuje proizvodnjom energije. Investicije su isplative već za pet godina, a prate ih programi EU-a, za sada program ruralnog razvoja, ali i mjere Ministarstva poljoprivrede – istaknula je Puškarić. Navela je i primjer proizvođača koji ima 50 grla stoke i proizvodnju hrane za tu stoku, a koji od otpada može proizvoditi struju za potrebe farme i domaćinstva. Važno je također da poljoprivrednik poštuje sve direktive - dosta rigorozne - zaštite okoliša, što također traži određena ulaganja, a njihovo kršenje donosi velike kazne.

Na radionici je sudjelovao i Ivo Grbić, koji s kooperantima za potrebe svoje uljare uzgaja buču golicu na 500 hektara. Nakon vađenja bučine sjemenke, ostatak buče ostaje na polju samljeven.

– Želim vidjeti možemo li takav ostatak od buče, kojega na hektaru bude i tridesetak i više tona, iskoristiti u bioplinskom postrojenju i koliko bi to bilo isplativo. Potrebno nam je dosta energije za sušenje bučine koštice, koju sada sušimo na drvnu sječku i ostatke biljne proizvodnje, primjerice košticu od višnje i dr. Tu smo već jako napredovali i smanjili troškove u odnosu na korištenje plina. Imamo i silose u kojima sušimo žitarice, soju, a za sve je potrebno puno energije, pa i u samoj uljari – kazao je Grbić, koji se proizvodnjom bučine koštice i bučinog ulja bavi već nekoliko godina, a dio uspješno izvozi i na austrijsko tržište.

- Zbog ekološke proizvodnje u svojim sam vinogradima prije pet godina nabavio nekoliko stotina crvenog kanadskog goveda, red angus, koje cijelu godinu živi u prirodi, a prihranjujem ih u natkrivenim štalama samo u zimskim mjesecima, no pojavljuje mi se čak do dvije tisuće kubika gnojiva viška. Imam i kompostište gdje je stajski gnoj pomiješan s ostacima grožđa od vinskog podruma - sve se miješa i kad sazrije u godinu dana, time gnojim vinograd. Ali ako se u tih godinu dana može dobiti nova energija, svakako ću pokušati iz biomase dobiti novu korist – rekao je poznati vinogradar i vinar Ivo Enjingi, koji u ekološkom uzgoju ima 50 ha s desetak sorti grožđa. (AGM Kruna)

Jedno postrojenje - više korisnika

– Potreba zbrinjavanja otpada na ekološki prihvatljiv način potaknut će gradnju bioplinskih postrojenja, no neće ga morati graditi svi, nego će onima koji ga budu sagradili ostali voziti svoj otpad. U Danskoj smo vidjeli obitelj koja time bavi, a svi okolni farmeri dovoze svoj otpad iz staja, otpad od biljne proizvodnje, viškove neprodanih proizvoda. Jedan farmer im je dovezao desetke tona neprodanog luka – pojasnila je Puškarić, navodeći niz pozitivnih primjera iz Europe gdje farmeri i stočari participiraju dio jeftinije energije od njezina proizvođača.

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike