Osijek
PRVE POSLJEDICE KRIZE UPRAVLJANJA U HNK-U

Novogodišnja “čestitka”: Ako ne plati
račun, HNK-u ovih dana isključuju struju
Objavljeno 31. prosinca, 2013.
Bojim se da nakon struje slijede grijanje, voda, internet i tko zna što još, kaže Šnajder

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku pred sam Božić dobilo je božićnu i novogodišnju "čestitku": ako do 31. prosinca 2013. (danas!) ne podmiri račun za potrošenu električnu energiju u studenome u iznosu od 10.553,81 kunu, HEP – Elektroslavonija Osijek isključit će struju cijelom objektu već u prvim danima siječnja!

Opomena je stigla na adresu HNK, ali ju nije imao tko službeno zaprimiti jer, poznato je, od 10. prosinca i isteka mandata Božidara Šnajdera, Kazalište nema intendanta niti drugog čelnog čovjeka. U međuvremenu, kao što je već poznato, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija kao osnivači i vlasnici ne mogu se dogovoriti ni oko v.d.-a (Grad želi Draženu Vrselju, upraviteljicu Službe prodaje i marketinga, ili treću osobu, a Županija isključivo Šnajdera) pa HNK nema ovlaštenu osobu ni potpisnika računa. “Iako više ne mogu ništa rješavati, naravno da sam vidio ovu opomenu i odmah pokušao kontaktirati oba osnivača i vlasnika. Poslat ću im ovu i sve slične opomene za neplaćene režije sa zamolbom da to riješe što hitnije, kako god znaju i umiju. Bojim se da nakon struje slijede grijanje, voda, internet i tko zna što još, a ne možemo kupovati ni najosnovnije stvari – sredstva za čiščenje, toaletni papir i slično. Nadam se da će HEP imati milosti i plaćanje prolongirati bar nekoliko dana, da pokušamo riješiti ovu mučnu situaciju. Uz to, veliki je problem što ne možemo angažirati nove vanjske suradnike niti dovoditi gostujuće predstave jer nema tko potpisati račune ni naloge. Zato će i "Kazališni siječanjski popust" biti sastavljen isključivo od domaćih naslova, a nadam se da nećemo morati stati s radom već u siječnju. Upitna je i isplata plaća djelatnicima za prosinac”, komentira Šnajder, odnedavno u statusu pravnika u HNK-u.

Podsjetimo, u petak su sindikalisti i djelatnici HNK organizirali veliki prosvjed pred kazališnom zgradom te uputili poruku da su spremni i na štrajk, ali i na blokadu niza kazališta u Hrvatskoj dok se ovo stanje ne razriješi. Dogradonačelnik Vladimir Ham pak tvrdi da situacija ipak nije tako alarmantna. “Već smo s Upravnim odjelom za financije dogovorili model plaćanja svih nepodmirenih računa osječkog HNK izravno iz gradskog proračuna, na što kao osnivač i vlasnik imamo pravo. Ne možemo potpisivati nove naloge i ugovore, ali možemo plaćati dospjele obveze. Neće doći u pitanje ni plaće dvjestotinjak djelatnika jer im one trebaju biti isplaćene do 15. siječnja, a do tada ćemo pokušati riješiti ove probleme”, tvrdi Ham.

Tomislav LEVAK

VLADIMIR HAM

zamjenik gradonačelnika Osijeka

Ne planiramo ukinuti Operu, samo prolongirati osnivanje Baleta

Kulturnom scenom, a ponajprije među uznemirenim djelatnicima HNK pronijela se naizgled nevjerojatna informacija. Naime, u slučaju da Grad potpuno preuzme financiranje HNK, što predlažu i župan Šišljagić i predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Anto Đapić, gradski oci navodno planiraju čak, zbog štednje, ukinuti Operu i ostaviti samo Dramu kao ansambl, čime bi znatno smanjili broj zaposlenika i troškove! No, Vladimir Ham, osječki dogradonačelnik zadužen za kulturu, opovrgava takve kombinacije. “O tome nismo nikada razmišljali niti nam je takav plan. U ovakvoj situaciji planiramo eventualno prolongirati osnivanje Baleta kao treće umjetničke grane, a nikako ukinuti Operu koja posljednjih godina postiže i izvrsne rezultate”, naglašava Ham.

VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ

osječko-baranjski župan

Neka Grad potvrdi Božidara Šnajdera za v.d. intendanta!

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić nije znao za dug HNK za struju, ali ta ga informacija nije iznenadila. “Sve su to, na žalost, logične posljedice nerazumnog inata Grada Osijeka koji već tjednima odbija potvrditi Božidara Šnajdera za v.d. intendanta i tako prekinuti krizu upravljanja u HNK. Inate se, iako su Šnajdera izglasali i Kazališno vijeće i Skupština Osječko-baranjske županije, a spreman ga je prihvatiti i gradonačelnik Ivan Vrkić. Svaka im čast što će podmiriti račune, ali Grad nije tu da 'gasi požar' nego da tako važnom ustanovom upravlja razumno i racionalno”, apelira Šišljagić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike