Osijek
TVRĐAVICA

Branitelju izgorio krov kuće, susjedi odmah prionuli na popravak
Objavljeno 26. prosinca, 2013.

Iz osječkog prigradskog naselja Tvrđavica ovoga Božića stiže priča koja je imala ružan početak, ali lijep nastavak i završetak pa u potpunosti odražava pravi božićni duh.

Naime, u noći između Badnjaka i Božića umirovljenom hrvatskom branitelju Zlatku Vrbanu izgorio je krov kuće, ali već jučer, na drugi dan Božića, desetak susjeda i članova rodbine počelo ju je popravljati, a Grad Osijek donirat će sav materijal potreban za popravak.

- Nedavno sam imao tešku operaciju pa idem ranije u krevet, ali budim se često noću i preokrećem. U jednom trenutku trgnuo sam se iz sna, jer sam čuo pucketanje. Mislio sam kako netko baca petarde napolju ili je vatromet. Izišao sam, gledao uokolo, nisam nikoga vidio pa sam opet legao. Međutim, opet sam čuo isto, i nekakvu tutnjavu, kao da se crijep ruši. Otvorio sam vratašca za tavan i vidio cijelo krovište u plamenu - ispričao je jučer novinarima vidljivo uznemireni 72-godišnji Vrban. U tom trenutku je, iako star i bolestan, istrčao iz kuće i otišao do susjeda po pomoć, no kako je bio samo u rublju, dobio je groznicu. Ističe kako su ubrzo stigli policija i vatrogasci, a kad je vidio požar, stao je i jedan bračni par s autom i pitao treba li pomoć.

Kako se sve dalje odvijalo, objasnio je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka.

- Na Božić u 2.33 sati od policije smo dobili dojavu o požaru na adresi Tvrđavica 2a, koji se već razbuktao i na teren je odmah izišlo deset vatrogasaca u tri navalna vozila. Trebalo nam je osam minuta da zaustavimo širenje vatre. Na žalost, vlasnik je ostao bez kompletnog crijepa na krovištu, čija je površina oko 70 četvornih metara, a potpuno mu je uništen i kuhinjski strop - naglasio je Banjan.

Čini se kako je požar uzrokovao neispravan dimnjak.

- Pretpostavljao sam da je pucketanje došlo od tavanskog osigurača. Elektroslavonija je unatrag mjesec i pol bila poslala neku tvrtku da rade popravke na struji. Išao sam na pregled u bolnicu, oni su ostali raditi, ali struja mi se gubila preko dana. Međutim, ustanovljeno je jučer da je požar izbio zbog neispravnog dimnjaka. Tako kažu. Inače, živim sam jer su kćerke udane, jedna u Zagrebu, a druga u Tvrđavici. Ovu noć spavao sam kod kćerke i zeta - rekao je vlasnik, istaknuvši kako kuća nije osigurana.

No, već ujutro brojni su susjedi i prijatelji došli vidjeti što se dogodilo, a kada su jučer u Tvrđavicu stigli novinari i gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima, desetak susjeda i članova rodbine, predvođeno zetom Zoranom, organiziralo se i vrijedno radilo, skidajući nagorjele ostatke krovišta i limariju.

- Vidim da su se ljudi već i sami organizirali pa će Grad o svojem trošku osigurati sav potreban materijal. U vrijeme božićnog širenja dobrih poruka najmanje što možemo učiniti jest da nekome koga zadesi ovakva nesreća pomognemo - kazao je gradonačelnik.

Njihovu je pomoć Vrban primio očiju punih suza.

- Ovo sam ne bih mogao popraviti. Susjedi su se sami okupili. Dragovoljac sam, prvi sam ovdje još 1990. primio kalašnjikov, a i kćerka je bila sa mnom u Domovinskom ratu. Bio sam soboslikar i ličilac, raditi više ne mogu, mirovina je 2.300 kuna, a bolestan sam i na terapijama u bolnici. Hvala svima, od srca - zahvalio je umirovljeni branitelj. T. Levak

Sav materijal za popravak kuće financirat će se iz gradskog proračuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike