Regija
IZBJEGAVAJU ZAPOSLITI INVALIDE

U 10 mjeseci u Požeštini posao
za samo 25 invalidnih osoba
Objavljeno 4. prosinca, 2013.

POŽEGA – Ogranak Udruge za razvoj i unapređenje pomagala i kvalitete življenja osoba s invaliditetom RH organizirao je u povodu Međunarodnog dana invalida stručno predavanje o zapošljavanju invalida. Prema riječima predsjednika ogranka Marinka Zeljka, na požeškom području trenutačno živi petstotinjak invalidnih osoba kojima su zbog invalidnosti potrebni različiti oblici pomoći.

– Uz zapošljavanje, naša udruga vodi računa i o socijalnom zbrinjavanju invalidnih osoba, a na stručnom predavanju o ovoj će temi govoriti i naši gosti iz HZZ-a, Obiteljskoga centra i Centra za socijalnu skrb RH, s kojima svakodnevno surađujemo. Osječko poduzeće Otos predstavit će invalidska pomagala za pružanje terapije u slučajevima dijabetesa. Iako u Hrvatskoj zakonskom regulativom nastojimo usvojiti europske trendove kada je riječ o zapošljavanju invalida, moramo na žalost konstatirati da u tome još uvijek daleko zaostajemo za Europom – rekao je Zeljko.

Da je invalidima u odnosu na zdravu populaciju danas znatno teže naći posao potvrdila je i stručna savjetnica za zapošljavanje invalida požeškog HZZ-a Jasminka Antunović.

– Svjesni smo izuzetno teške situacije pri zapošljavanju, osobito kada je riječ o invalidima. Naša služba na terenu poslodavce svakodnevno upoznaje s poticajima i mjerama koje mogu koristiti ako zaposle invalidnu osobu. Unatoč svemu, poslodavci izbjegavaju zaposliti invalide pozivajući se na recesiju i na nedostatak potrebe za novim radnicima. Ove smo godine do kraja listopada uspjeli zaposliti samo 25 invalidnih osoba, uglavnom na pomoćnim poslovima cvjećara, kuhara, stolara ili radnika na čišćenju i održavanju te u javnim radovima - rekla je Jasminka Antunović. H. Kusik

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

OSNOVNA ŠKOLA ‘’HRVATSKI SOKOL’’ OBILJEŽILA DAN ŠKOLE

Bolji uvjeti za nastavu, uredit će igralište

VATROGASNA EDUKACIJA I PREVENCIJA

Učenici upoznali vatrogasnu opremu

Najčitanije iz rubrike