Zdravlje
JE LI OSIJEK “PRIJATELJ DJECE”

Gdje provesti slobodno vrijeme sa klincima?
Objavljeno 20. studenog, 2013.
Osijek je dobio okruženje koje pruža nešto više mogućnosti za rekreaciju djece

Pojam “child friendly cities” u nas je prihvaćen kao “gradovi – prijatelji djece”, a takvi bi gradovi trebali biti prilagođeni djeci i njihovim potrebama.

Ta globalna inicijativa, koja je na Zapadu postala iznimno popularna, obuhvaća niz aktivnosti koje osiguravaju da djeca u svom okruženju imaju uvjete za igru i potrebne servise, čist okoliš, pristup rekreativnim aktivnostima u adekvatnim prostorima, kao i materijalni aspekt u obliku pomoći u izjednačavanju prilika.

No o tome koliko je vaš grad uistinu “prijatelj djece”, nećete razmišljati sve dok se sa svojim djetetom i sami ne zaputite na ulicu i upitate: Kamo da krenem sa svojim znatiželjnim istraživačem željnim zabave? Osijek je u posljednjih godinu dana dobio okruženje koje pruža nešto više mogućnosti za rekreaciju djece, a za to je dijelom zaslužna izborna godina, a najvećim dijelom ipak privatna inicijativa roditelja koji su se sami odlučili boriti za kvalitetno vrijeme svog djeteta. Tako je Osijek danas grad s prvim dječjim igralištem za bebe u Hrvatskoj, koje s dječjim igralištem Baltazar na Zrinjevcu, multimedijalnim igralištem na Trgu slobode, ZOO landom i Drvengradom čini pet najboljih dječjih igrališta u gradu. Dječje igralište za bebe u Donjem gradu zapravo je priča o roditelju koji je odlučio učiniti nešto za svoje dijete, ali i drugu djecu ovog grada, ali i primjer građanske inicijative koja nije uzaludna. Naime, autorica ovog teksta je i autorica projekta spomenutog igrališta, a projekt je nastao onog trenutka kada je 13-mjesečni Gabriel prohodao te je njegova majka shvatila da u našem gradu nema ni jednog adekvatnog igrališta za djecu mlađu od tri godine. Ponekad je revolt i dobar, jer urodi time da mijenjate stvari, pa ako ste, kada je riječ o vama, pasivni, za svoje ćete se dijete boriti poput lava. Godinu dana nakon što je projekt igrališta urudžbiran stručnim službama u Gradu, dječje igralište s prvom sigurnosnom ljuljačkom za bebe je postavljeno, a danas je jedno od najposjećenijih dječjih igrališta u Osijeku.

Edukacijski sadržaji

No Osijek danas osim novih dječjih igrališta nudi i mogućnost kvalitetne edukacijsko-rekreativnih aktivnosti, idealne za nadolazeće hladne mjesece, kada većina roditelja ponovno muku muči gdje pronaći kvalitetan sadržaj za provođenje vremena sa svojim djetetom.

Tako je jedna od idealnih zabava gimnastika za najmlađe koju organizira renomirani osječki Gimnastički klub Inova Gim. Ondje roditelji dva puta tjedno, i to srijedom i subotom, mogu provoditi sat vremena na gimnastičkoj igraonici za djecu u dobi već od dvije godine pod nazivom “Mama i tata vježbajte s nama”, gdje s klincima vježbaju službeni treneri gimnastike. Riječ je o jednoj od omiljenih zabava najmlađih Osječana, pri čemu se 60 minuta trči, prave kolutovi naprijed i natrag i bezgranično mnogo skače po strunjačama. Cijena za najmanje osam mjesečnih susreta je tek 190 kuna.

Za roditelje koji su uvjereni da s učenjem nikada nije prerano početi, od ove jeseni tu je i licencirana škola engleskog jezika Helen Doron Early English. Riječ je o programu učenja engleskog za djecu od tri mjeseca do četrnaest godina. Helen Doron metoda temelji se na djetetovoj prirodnoj sposobnosti za upijanje jezika uz redovito ponavljanje i pozitivno poticanje. Škola je smještena u Zadarskoj ulici, u modernom i atraktivnom prostoru, a među polaznicima je i velik broj puzača, kojima se prve engleski riječi pokušavaju približiti pjesmom i u igri s lutkama te animiranim filmovima. Cijena tečaja je mjesečno 300 kuna, a polaznici su obvezni i na kupnju knjiga i CD-a.

Sporta nikad dosta

Oni koji ipak više preferiraju sport, sa svojim najmlađima mogu i u školu plivanja za bebe. Smatra se da bebe imaju urođenu sklonost vodi i opuštenije su u njoj nego izvan nje. U vodi se stimuliraju fizički, socijalno i intelektualno, a u taj program, koji se održava na Gradskim bazenima, kao i u onaj za veće bebe, uključeni su i roditelji. Cilj programa je privikavanje djece na vodeni medij i uz pomoć roditelja u djetetu izazvati osjećaj ugode pri svakom boravku u vodi, naučiti se potopiti u vodu te samostalno plutati na leđima. Plivanje za bebe održava se pod vodstvom stručno osposobljenih voditelja, a mjesečna je članarina 200 kuna.

U aktivnosti za najmlađe uključila se i Gradska i sveučilišna knjižnica, koja nudi svakodnevnu igraonicu i čitaonicu za najmlađe sugrađane. Tako je ponedjeljkom od 17 do 18.30 “Igrodan”, kada se djeca mogu igrati u lego-kutiću ili u maloj kuhinji i trgovini GISKO-ove igraonice. Utorkom u isto vrijeme predviđena je likovna radionica, a srijeda je dan za najmlađe, odnosno za djecu od 0 do 3 godine, i to u prijepodnevnim satima, od 10.30 do 11, kada se čitaju priče za najmlađe „skrivalice-otkrivalice“. Nešto stariji mogu uživati u priči od 17 do 18.30 sati. Četvrtkom je u isto vrijeme glumačka radionica, a petkom vrijeme za film i glazbu. Subotom od 10.30 do 12 vrijeme je za igraonicu i čitanje naglas. Za sve te aktivnosti dovoljno je imati člansku iskaznicu GISKO-a.

Zanimljive aktivnosti za djecu od četiri godine naviše nudi i Dječje kazalište Branka Mihaljevića, i to plesnu igraonicu “Početnica”. Igraonica okuplja djevojčice od četiri do šest godina. Ove godine ima 30 članica, malih “početnica” koje su se jesenas prvi put upisale na neku plesnu aktivnost, a tu su i dramski i baletni studio, koji razvija dječje talente za umjetnost.

Nefreteta Z.EBERHARD
Najbolja dječja igrališta u Osijeku

1. DRVENGRAD - najbogatije opremljeno igralište s najviše igrala. Mana: nema igrala za djecu do dvije godine

2. ZOO LAND - idealno za manju djecu. Mana: udaljenost i prostor na kojem tijekom ljetnih mjeseci nema hlada

3. BALTAZAR - ZRINJEVAC - najnovije igralište, na kojem je i sigurnosna ljuljačka za bebe. Mana: igralište je izloženo nemilosrdnom vandalskom uništavanju

4. TRG SLOBODE - jedino multimedijalno igralište za djecu. Mana: premalo zabavnih sadržaja

5. IGRALIŠTE ZA BEBE - DONJI GRAD - jedino dječje igralište s igralima namijenjenim djeci do tri godine. Mana: premalen prostor, prevelika gužva i samo jedna ljuljačka za bebe

Top-aktivnosti za najmlađe u Osijeku

l Gimnastička radionica za klince - INOVA GIM

l Škola engleskog jezika za djecu od tri mjeseca Helen Doron

l Škola plivanja za bebe - Gradski bazeni

l Čitaonica i igraonica za djecu - GISKO

l 30 km biciklističkih staza na kojima mogu uživati djeca s roditeljima

l 17 gradskih parkova

l 95 dječjih igrališta

l ZOO vrt

l klizalište na Sokolu za nešto starije klince

l Dječje kazalište

CHILD FRIENDLY CITY

IZNIMNO JE POPULARNA INICIJATIVA U GRADOVIMA NA ZAPADU

Možda ste propustili...

OBILJEŽAVA SE SVE DO 25. SVIBNJA

Hrvatski mjesec zatajivanja srca

PREHRANA: PREVARITE GODINE SVJEŽIM NAMIRNICAMA

Sporije starenje uz zdravo, ali i ukusno voće i povrće

Najčitanije iz rubrike