Regija
PROBLEMI S ORGANIZACIJOM NASTAVE I PRAKSE

U Slavonskom Brodu štrajka 500 učenika medicinske škole
Objavljeno 13. studenog, 2013.
Učenici su nakon prakse prepušteni lutanju po gradu do nastave jer nemaju gdje biti

SLAVONSKI BROD - Petstotinjak učenika slavonskobrodske srednje medicinske škole od jučer je u štrajku. Razlozi zbog kojih su se završni razredi odlučili na radikalan čin višegodišnji su problemi zbog neracionalne organizacije nastave i odrađivanja prakse te neprimjereni uvjeti rada u školi, a svoje zahtjeve za traženje rješenja poslali su i na adresu resornog ministratsva. Mirni štrajk bez tenzija provodit će do ispunjenja zahtjeva, u kojima traže reorganizaciju postojećeg plana i programa škole tako da se održavanje prakse i nastave odvija po uzoru na Medicinsku školu u Puli, koja ima tri dana nastave i dva dana prakse, a da se pritom zadrži potreban fond sati. Problem naročito pogađa učenike četvrtih razreda, koji imaju osam tjedana prakse u prvom i 11 tjedana u drugom polugodištu, što je za 80 posto učenika putnika neizdrživo.

- Od 7 do 10 sati je praksa. Već tada smo umorni. A onda do 13 sati prepušteni smo sami sebi. Lutamo po Brodu, no nema svatko novca da bi si kupio hranu. Većina se okupi u podrumu škole, gdje uz nekoliko drvenih stolova čekamo početak nastave, ali gdje nemamo uvjete za učenje - u ime organizatora štrajka kaže Katarina Kovač. Buduća primalja Matea Kadić iz Gundinaca, sela 50-ak kilometara istočno od Broda, tijekom pet tjedana prakse u prvom i drugom polugodištu svako jutro ustaje oko pola pet, provodi vrijeme na praksi i u školi, čeka prijevoz za povratak kući, kamo potpuno iscrpljena stiže nakon 21 sat.

- Tada jedva čekam leći u krevet, i nemam energije ni za što. Nitko nas ne pita kada stignemo i stignemo li uopće učiti, a i mi želimo bolje rezultate u školi - kaže Matea.

Nikol Ljubičić iz Nove Kapele i Ivan Bitunjac iz Garčina dodaju da uopće nemaju vremena za sebe te da više nitko ne može ignorirati zahjeve za promjenu stanja koje upućuje 500 učenika.

- Nije nam problem ići u školu i na praksu, samo tražimo reorganizaciju. Ako su sve škole u Hrvatskoj to mogle organizirati drukčije, ne vidimo zbog čega to ne bi mogla i brodska škola - kažu oni.

Nastavnici i ravnateljica škole razumiju zahtjeve učenika i smatraju ih realnim, no bez pomoći osnivača - Županije i resornog ministarstva nisu u stanju riješiti problem.

- Učenički su zahtjevi opravdani, uvjeti školovanja su teški, imaju malo prostora i vremena za kvalitetniji rad i učenje - naglašavaju nastavnici Jelena Jelinić Bošnjak i Ilija Jergović, koji učenike neće kazniti zbog bojkota nastave.

- Škola nema adekvatnog prostora, pa oni nemaju prostor u kojem bi nakon prakse mogli mirno sjesti nešto pojesti. Puno puta se događa da nastavu moramo držati u knjižnici ili kabinetima s 15 stolica, u kojima je teško kontrolirati 30 učenika, a njima je teško tako učiti - kaže Jelinić Bošnjak, svjesna teške situacije.

- Sjest ćemo za stol, porazgovarati s djecom jer mi smo tu u istom problemu kao i oni. Učenici imaju pravo tražiti a mi im možemo dati samo ono čime raspolažemo. Rješenje ćemo tražiti u dogovoru sa Županijom i Ministarstvom - rekla je ravnateljica Katica Lulić.

Marija RADOŠEVIĆ
POMOĆI ĆE I ŽUPANIJA

Štrajk budućih medicinara, „razbudio“ je i nadležne u Županiji, a prema riječima dožupanice Dunje Magaš, Županija će se odmah uključiti u rješavanje problema. „Zvat ćemo ravnateljicu i školski odbor da se utvrdi činjenično stanje, a ako bude potrebe, kontaktirat ćemo i nadležno ministarstvo“, rekla je Magaš, navevši da Županiji do sada nisu bili poznati prijašnji zahtjevi za promjenu teških uvjeta rada u toj školi. Svi vjeruju da će se u najkraćem vremenu pronaći zadovoljavajuće rješenje za učenike i nastavnike.

NAJTEŽE JE PUTNICIMA

Pojedini ustaju oko pola pet, a vraćaju se kući kasno navečer

Učenici nastavljaju štrajk

Jučer kasno poslijepodne održan je i hitan roditeljski sastanak, na koji se odazvalo tridesetak roditelja. Pred školu je došlo još nekoliko stotina učenika iz drugih škola kako bi dali potporu svojim kolegama. Nakon roditeljskog, predsjednica Vijeća roditelja Jelena Ivaniš rekla je kako je zaključeno da je riječ o dugogodišnjem kompleksnom problemu koji se ne može riješiti učeničkim štrajkom. “Problem treba rješavati u suradnji s bolnicom, Županijom i resornim ministarstvom. Pozivamo roditelje da djecu sutra pošalju na nastavu, a na učenike apeliramo da prekinu štrajk. Predlažemo da se, do konačnog rješenja, vrijeme koje provode na praksi, produži za dva sata, odnosno smanji na manji broj dana. Također predlažemo da se problem u cijelosti riješi do početka drugog polugodišta”, rekla je Ivaniš.

No ovim prijedlozima učenici nisu zadovoljni i najavlju nastavak štrajka i za danas, te šetnju središtem grada i pred Županijom kako bi upozorili na svoj problem.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike