Regija
KOGENERACIJSKO POSTROJENJE U BABINOJ GREDI

Primopredaja gradilišta, radovi počinju ovaj mjesec
Objavljeno 16. listopada, 2013.

BABINA GREDA – Pogledi Babogredaca posljednjih su mjeseci upereni prema industrijskog zoni Tečine, gdje bi trebala niknuti elektrana na drvnu biomasu i otvoriti brojna radna mjesta. Radovi su bili najavljeni za početak srpnja, zatim su prolongirani za rujan, a prema najnovijim informacijama gradnja elektrane počet će ovog mjeseca.

- Do zastoja u najavljenom početku radova na kogeneracijskom postrojenju Viridas Biomass od 9,7 MW došlo je zbog toga što je obrada dokumentacije za zatvaranje financijske konstrukcije bila duža nego što je planirano. Prije svega zbog toga što nas u financiranju projekta prati inozemna banka, koja se morala bolje upoznati s hrvatskim tržištem - objašnjava članica Uprave Uni Viridasa Sunčica Lalić.

Dodaje da je riječ o poprilično zahtjevnom procesu, koji su konačno uspjeli uspješno završiti.

– Trenutačno smo u postupku primopredaje gradilišta glavnom nositelju radova MW Poweru, s kojim smo još u svibnju potpisali ugovor o izvođenju radova, a konkretni radovi na lokaciji projekta počet će do kraja mjeseca. Glavni se izvođač obavezao da će kompletne radove do puštanja postrojenja u pogon obaviti u roku od 19 mjeseci - ističe Lalić.

Iako je došlo do neplaniranog kašnjenja u početku same gradnje postrojenja u usporedbi s predviđenim, početak radova još uvijek je, napominje, unutar zadanog roka za dovršetak gradnje postrojenja prema ugovoru potpisanim s Hrvatskim šumama, ugovoru o pravu građenja na zemljištu te ostaloj statutarnoj dokumentaciji vezanoj uz projekt Viridas Biomass. Inače, riječ je o investiciji vrijednoj 50 milijuna eura, a nositelj projekta je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment N.V., tursko-belgijska energetska korporacija.M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike