Regija
GV ĐAKOVA PROTIV PONIŠTENJA NATJEČAJA ZA ZEMLJU

Vinković poručio Jakovini i Agenciji: Ne koljite vola zbog jedne jedine šnicle!
Objavljeno 12. listopada, 2013.
U slučaju poništenja natječaja obiteljska gospodarstva će najvjerojatnije podići tužbe

ĐAKOVO – Nakon što je Gradu Đakovu prošlog tjedna, nakon gotovo dvije godine, stigla odbijenica Agencije za poljoprivredno zemljište na njegov natječaj, tj. odluku o davanju 3.420 ha državne zemlje u zakup, a uz objašnjenje 'izuzetno velikog broja prigovora', Gradsko vijeće protivi se poništenju tog nadmetanja te je za postojeći natječaj i njegovu doradu. Za takav zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i njegovoj Agenciji ruku je diglo 17 vijećnika HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS, laburista i HDSSB-a te jedan, istina suspendirani, SDP-ovac, dok je protiv bilo troje vijećnika – dvoje iz SDP-a i jedina vijećnica HSU-a. U slučaju poništenja natječaja đakovačka zemlja rješavala bi se pri spomenutoj Agenciji, u Zagrebu, znači ne više pri matičnoj jedinici lokalne samouprave, i to prema novom Zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu koji je na sjednici vijeća opetovano ocijenjen da pogoduje velikim igračima i da je na štetu malih obiteljskih gospodarstava.

Prekjučerašnja 'epizoda' ove đakovačke trakavice, za razliku od prethodnih, prošla je, istina, uz razilaženje pojedinih strana u stavovima i pogledima kako riješiti problem, no ipak bez teških riječi i optuživanja. Ovaj put većina vijećnika, počevši od HDZ-a i partnera, HDSSB-a i laburista, tražila je politički konsenzus što su sve političke stranke u prošlom sazivu Vijeća zauzele i 25. rujna 2012. kada su Jakovininom ministarstvu uputile požurnicu da napokon riješi slučaj đakovačke zemlje. Uz poruku kako je prigovorima obuhvaćena samo četvrtina čestica, odnosno da su preostale čiste, gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i ravnateljici Agencije Smiljani Goreta-Ban slikovito je poručio: Ne koljite vola zbog jedne šnicle!

– Ako im je jedini kriterij bio broj prigovora, a za mene je upitna njihova osnovanost, onda pitam zašto im je za nedavanje suglasnosti trebalo dvije godine? - zapitao je Vinković, rekavši kako vjeruje da će u slučaju poništenja natječaja obiteljska gospodarstva podići tužbe.

Predsjednik Vijeća Goran Soldo (HDZ) poziva na jedinstvo kako bi se našlo rješenje.

– HDZ, koji nije sudjelovao u radu Povjerenstva za zemlju čime ne snosi odgovornost, upozoravao je da će se dogoditi ovakvo što no svjesni smo da ne treba talasati nego doći do rješenja ovog dugogodišnjeg problema. Ovo više nije političko nego krucijalno pitanje za gospodarstvo Đakova i budućnost poljoprivrednika. Treba ići bez tenzija i prosvjeda zajedništvom svih političkih opcija. Mislim da bi ministarstvo i Agencija to cijenili - kaže Soldo.

Na Vinkovićevu prozivku da ga zanima što o svemu misli SDP, vijećnik i predsjednik te stranke Josip Matkov kaže kako “Vinkovićeve metode neće pomoći u rješavanju problema”.

– Naš je zadatak Agenciji uputiti zahtjev za raspisivanje natječaja. SDP je stava da u suradnji s ministarstvom i Agencijom treba odraditi posao prema novom zakonu - kaže Matkov na što mu je Vinković poručio “da se SDP-ovci prestanu klanjati zlatnom teletu”. Laburist Nikola Lelas podržava inicijativu većine vijećnika no inzistira da u zaključku, upućenom ministarstvu, stoj rok od 60 dana u kojem se ono treba očitovati o đakovačkom zahtjevu.

Suzana ŽUPAN
TO JE POLITIČKA ODLUKA

Gradonačelnik Zoran Vinković odbijenicu Agencije smatra političkom odlukom. Dodaje i kako je ministarstvo u slučaju Đakova zaboravilo na jedan natječaj. “Agencija je Donjem Miholjcu dala djelomičnu suglasnost, a on ima mnogo veći broj prigovora s tim što je Miholjac od Đakova tražio naš zaključak da ga prepiše i pošalje u ministarstvo. Stoga, pitam postoje li u ovoj državi općine i gradovi kojima se daje djelomična suglasnost i, s druge strane oni gdje zdrav razum i zdrava logika ne mogu proći”, zapitao je Vinković.

Za takav zahtjev

ruku je diglo 17 vijećnika HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS, laburista i HDSSB-a te jedan, istina suspendirani, SDP-ovac

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike