Sport
PRILIKA GENERACIJE

Eurobasket: U lovu na polufinale nakon 18 godina
Objavljeno 19. rujna, 2013.
Ukrajinci su u dosadašnjih osam utakmica slavili pet puta

Odigrali su košarkaši Hrvatske osam utakmica do sada na Eurobasketu. No, sve misli treba usmjeriti na današnju devetu, koja je, možemo reći, najvažnija, i na cijelom prvenstvu. Riječ je o četvrtfinalu. Što znači da smo stigli na korak do borbe za medalju, koju čekamo 18 dugih godina.

Isto toliko čekamo i proboj u polufinale, valjda smo napokon i to dočekali. Imamo razloga za optimizam s punim pokrićem. U Ljubljani, a prije toga u Celju , izabranici Jasmina Repeše ostavili su odličan dojam, ali posao još nije gotov. Ulazak među osam najboljih neće više zadovoljiti ambicije, kako kod samih igrača i stručnog vodstva, tako i kod svih nas koji se od 1995. nadamo da će Hrvatska biti na pobjedničkom postolju ili se bar boriti za njega do posljednjeg daha. Stoga je jasno koliki je ulog u današnjem ogledu, u kojem nas čeka najugodnije iznenađenje EP-a, Ukrajina, koja prvi put igra u nokaut fazi.

- Nisu nikad prošli ni prvi krug, sada su među osam najboljih. Zaslužili su taj plasman, igre koje su do sada pružili najbolja su opomena da nas čeka ozbiljan suparnik - oprezan je, po običaju, izbornik Repeša, svjestan da ne igra protiv atraktivne i zvučne reprezentacije. Istina, Ukrajina najmanje “odzvanja” u odabranom društvu i objektivno je najslabija od četvorke koja se iz E skupine plasirala dalje.

- Zato smo i htjeli osvojiti prvo mjesto u našoj skupini, jer smo znali da ćemo tada igrati protiv Ukrajine ili Latvije. Cijenimo svakog, ali ipak nije isto u četvrtfinalu igrati protiv njih ili Srbije, Litve i Francuske - kaže izbornik.

Znači, Hrvatska je dobila što je i željela, ali Hrvatska danas mora biti oprezna i maksimalno koncentrirana. “Plavo-žuti” su u dosadašnjih osam utakmica slavili pet puta. U prvoj fazi po skupinama, dobili su Belgiju (58:57), Izrael (74:67), Njemačku (88:83) i Veliku Britaniju (87:68), a bili su ravnopravni u porazu od Francuza (71:77). Potom su u drugom krugu nakon katastrofalnog poraza od Latvije (51:85) svladali Srbiju (82:75), a u posljednjoj utakmici su poraženi od Litve (63:70).

- Nama pripada uloga favorita prije svega zbog načina na koji smo stigli do četvrtfinala. Osim toga, imamo niz od sedam pobjeda, koji će malo značiti ako ne upišemo osmu. Imamo odličnu atmosferu, pozitivan niz, a objektivno smo i talentiraniji od Ukrajine. No, čeka nas atletski moćna momčad, koju predvode dva sjajna beka, Jeter i Gladir. Njima ne smijemo dati da se razmašu i pogađaju u seriji, dok mi moramo biti na dosadašnjoj razini - poručuje najbolji strijelac Hrvatske, Bojan Bogdanović.

Naravno, osim igrača, na razini bi trebali biti i navijači. Njihova podrška do sada bila je iznimno važna, a Hrvatska večeras treba svog šestog igrača. Svi zajedno, za proboj u polufinale!

Nino BENČINA
Navijački kutak Atlantic Grupe

Nema sumnje da će naša reprezentacija u završnici prvenstva imati veliku podršku navijača. Slovenija je blizu, ali karte nisu jeftine, stoga neće svi koji žele i biti na tribinama Arene Stožice. Oni koji žele biti blizu mogu danas provesti vrijeme u lokalu All Stars ispred same dvorane od 16,30 do 21 sat. Cockta party u navijačkom kutku organizira Atlantic Grupa, uz promotivne cijene i zabavnim natjecanjem Mini Cockta Basket.

jasmin repeša

hrvatski izbornik

Imamo niz od sedam pobjeda, koji će malo značiti ako ne upišemo osmu pobjedu

kraj čekanja?

posljednji puta hrvatska je bila u polufinalu prije 18 godina

priznanje za dražena

Jedan američki košarkaški portal proveo je anketu među 38 igrača koji igraju na EP-u, a svaki od njih odabrao je pet najboljih igrača Europe u povijesti. Očekivano, najviše glasova dobio je pokojni Dražen Petrović. Drugo mjesto pripalo je Tonyju Parkeru, a u najboljoj petorci još su Arvydas Sabonis, Dejan Bodiroga i Dirk Nowitzki. Sedmi je Toni Kukoč, a na 16. je mjestu Dino Rađa. (N.B.)

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Osijeku vrijedni bodovi, ali opstanak još nije osiguran

BIJELO-PLAVI OSTVARILI VAŽNU POBJEDU U BORBI ZA EUROPU

Osječani europskom igrom deklasirali Lokomotivu

Najčitanije iz rubrike