Sport
DVAPUT U KVALIFIKACIJAMA

Oprez, u Brodu smo Ukrajince pobijedili sa samo četiri razlike
Objavljeno 19. rujna, 2013.

Treći put Hrvatska i Ukrajina igraju međusobno na velikom natjecanju, a ukupno su se dosad te reprezentacije sučelile šest puta. Posljednja dva ogleda bila su prošle godine, upravo u kvalifikacijama za slovenski Eurobasket.

U sklopu C skupine prvo smo igrali 21. kolovoza u Kijevu, gdje smo doslovce iščupali pobjedu, i to u produžetku (80:79). Prije toga u regularnom dijelu, Ukić je promašio dva slobodnjaka dvije sekunde prije kraja. Kasnije je stvar spasio Bogdanović, šest sekunda prije kraja pogodio tricu za pobjedu. Dva tjedna poslije u Slavonskom Brodu smo dobili bez stresa (84:80), ali nije bilo lagano. Na kraju, kvalifikacije smo odradili bez poraza (8-0), dok su Ukrajinci gubili samo od nas.

Od igrača koji su lani bili u momčadima, po sedmorica su i sada u Ljubljani. U nas, to su Andrić, Bogdanović, Ukić, Šarić, Simon, Markota i Žorić, dok su za Ukrajinu nastupili Pustozonov, Gladir, Lipovij, Natjažko, Zabirčenko, Kornijenko i Kravcov. Najvažnija promjena kod reprezentacije koju vodi proslavljeni američki stručnjak Mike Fratello je ona stranca. U kvalifikacijama je igrao Stiven Bertt, koji nas je u Sl. Brodu “počastio” sa 22 poena i sedam asistencija. No sada igru vodi Pooh Jeter, koji je u prethodnih osam susreta zabijao 12.3 poena, te je drugi strijelac iza Sergia Gladira (13.5), ali je i prvi asistent (3.9) selekcije koja nam stoji na putu do polufinala.

Inače, prvi put protiv Ukrajine igrali smo 1995. godine u kvalifikacijama i izgubili smo u Kijevu 60:67. Drugi poraz uslijedio je dvije godine poslije (88:95) na EP-u u Španjolskoj, a pet mjeseci ranije u kvalifikacijama za isti nismo imali problema (85:66). Prije deset godina na završnici u Švedskoj, jedinu pobjedu u skupini ostvarili smo baš protiv njih, bilo je 93:71. Neka se ponovi i danas. N. Benčina

Možda ste propustili...

U AKCIJI I MLADI HRVATSKI NOGOMETAŠI

Ivan Barić na izbornikovu popisu za Euro

SUPERSPORT PRVA HNLŽ

Prvi remi prvakinja ove sezone

HRVATSKI TAEKWONDO USPJEŠAN NA EP-U U BEOGRADU

Karabatić i Arelić zaključile berbu

Najčitanije iz rubrike