Sport
NA EUROBASKETU KREĆE NOKAUT-SUSTAV

Hrvatska kreće po prvo polufinale nakon 18 godina, Ukrajina nije uljez
Objavljeno 18. rujna, 2013.

Pred nama su dani odluke na Eurobasketu. U Sloveniji je ostalo osam najboljih selekcija, koje su nakon dva kruga igranja po skupinama izborile četvrtfinale.

Najvažnije je za nas da je u tom društvu i Hrvatska, koja zasad impresivno korača slovenskim parketima. Izabranici Jasmina Repeše imaju niz od sedam pobjeda (izjednačen s 1995. godinom) i na papiru najbolji izbor u četvrtfinalu.

Osvajanjem prvog mjesta u našoj F skupini dobili smo četvrtoplasiranog iz E skupine. To je Ukrajina, koja je, jasno, najbolji izbor u društvu Srbije, Litve i Francuske. Naravno, ulogu favorita treba i opravdati, ali svima je jasno da naša reprezentacija nakon dugo vremena ima prigodu boriti se za medalju.

Inače, osam ekipa koje su prošle u nokaut-fazu ima iste ambicije. Osmorka je očekivana, većih iznenađenja nije bilo, možda samo u konačnom poretku u dvije skupine.

U našoj, najbolju startnu poziciju imali su Talijani, koji su iz prve runde prenijeli jedini maksimalan broj bodova. U zadnjem kolu dobili su Španjolce nakon produžetka i tako izborili treće mjesto, dok je aktualni prvak završio četvrti, što je ipak malo iznenađenje. Slovenci su na kraju drugi, što je i planirano, ali domaćin svakako nije očekivao rezultatski debakl u posljednjoj utakmici protiv Finske, koja je tako začelje skupine prepustila Grčkoj. Njihovo ispadanje je najjače odjeknulo, jer su Grci na EP stigli kao jedni od favorita. No, nisu prenijeli ništa iz prvog kruga (izgubili od Finske), a jedna pobjeda (Španjolska) nije im bila dosta. Protiv Hrvatske bili su blizu, izgubili su nakon dva produžetka, a da su dobili i uz rezultate koji su bili u posljednjem kolu, ugurali bi se među osam (ispala bi Furija), što bi nakon prikazanog ipak bila nepravda. Na kraju, mi smo predvodnici skupine (sve tri pobjede), koja je svakako zvučnija i kvalitetnija od ove druge. To daje dodatni kredit Hrvatskoj, koja je zato i zaslužila da u četvrtfinalu igra protiv objektivno najslabijeg (ne i slabog) suparnika.

Ukrajina je prvi krug odradila kao i Francuska, od koje su doživjeli i jedini poraz. U drugoj rundi dobili su Srbiju, koja je na kraju osvojila F skupinu, s Litvom su igrali egal, dok ih je jedino Latvija razbila s 34 razlike. Malo je pomogla već otpisana Belgija, koja je u zadnjem kolu dobila Latvijce, no prema dosad prikazanom, Ukrajina nije uljez u ovom društvu. Poredak te skupine je realan, favorizirani Francuzi završili su treći, a što je i pošteno s obzirom na to da su poraženi od Litve i Srbije, koja je prvo mjesto osigurala zbog pobjede nad Litavcima još u prvoj rundi, jer su te selekcije imale identičan (4-1) učinak na kraju druge runde Eurobasketa.

Pred nama su sada četvrtfinala, uvijek najteže i najvažnije utakmice na prvenstvima, jer te samo korak dijeli od borbe za medalju. No, još nešto je u igri, a to je plasman na SP sljedeće godine u Španjolskoj, koja ne mora brinuti koja će na kraju završiti. Ostalima, tj. onima koji izgube četvtrfinala, važno je ne biti na kraju osmi, jer jedino taj neće izvaditi vizu (ako Španjolci budu osmi, ostalih sedam su sigurni putnici). Dakle, počinje najzanimljivi dio EP-a, u kojem će i Hrvatska igrati važnu ulogu.

Nino Benčina
Danas na EP-u

Prve dvije četvrtfinalne utakmice igraju se danas. Program otvaraju u 17.30 Srbija i Španjolska. Aktualni dvostruki prvaci Starog kontinenta su lagani favoriti, ali Srbi su već dobili dva favorita (Litva, Francuska), stoga vjeruju da mogu zaustaviti i branitelja naslova. Termin u 21 sat rezerviran je za domaćina, koji će nošen šestim igračem iz zone medalje pokušati izbaciti dosad neuvjerljive Francuze.

Možda ste propustili...

U FINALNOJ UTAKMICI EP-A SVLADALI DOMAĆINA NJEMAČKU

Hrvatski gluhi rukometaši prvaci Europe

ŽNK OSIJEK U NEDJELJU DOČEKUJE SPLIT

Stadion Gradski vrt ostat će neosvojiv do kraja sezone

Najčitanije iz rubrike