Osijek
ODU RADITI U EUROPU, ALI ZADRŽE I NAKNADU S BIROA

Svatko tko se “zaboravi” odjaviti
Zavodu, mora vratiti novčanu naknadu
Objavljeno 18. rujna, 2013.

Raspoloživa radna mjesta u zemljama Europske unije prava su meka za brojne nezaposlene Hrvate. Među njima su i brojni Osječani od kojih su se mnogi otisnuli u brojne europske zemlje a da se nisu prethodno javili svom posredniku, Zavodu za zapošljavanje.

- Teorijski, mi sad imamo više prijavljenih osoba na Zavodu nego što je doista nezaposlenih. Ima onih koji su izvan našeg mirovinskog sustava i ako se sami ne jave da ih brišemo iz evidencije, mi nemamo informaciju o tome rade li ili ne. Problem je s onima koji primaju novčanu naknadu jer prema takvoj praksi primaju novac i od nas i od svoga poslodavca. Novčana naknada sa Zavoda je socijalno davanje i kao takvo ne može biti isplaćeno ako za to nema osnove - pojašnjava Željko Bugarić, ravnatelj osječkoga Zavoda za zapošljavanje.

Od onih koji se "zaborave" odjaviti sa Zavoda, ta će institucija tražiti povrat novca, odnosno donosi rješenje da je određenoj osobi prestalo pravo na novčanu naknadu. Prema rješenju, taj se novac mora vratiti, a Bugarić kaže kako se problemi pojavljuju kao i pri svakoj naplati dugovanja.

- S vremenom će doći do kvalitetnog povezivanja našeg i mirovinskog sustava unutar Europske unije. Tad ćemo, vjerojatno, automatski znati tko je dobio posao u inozemstvu a da nam to nije rekao - kaže Bugarić.

Inače, iako su mediji objavili kako javljanje na Zavod jednom mjesečno prestaje biti obaveza evidentiranih, taj propis još je na snazi. Ministar rada Mirando Mrsić najavio je da će zakonski propisi biti izmijenjeni tek od 1. siječnja 2014., kad treba očekivati da bi i taj propis mogao doživjeti izmjene. M. Mihelić

MAIL BIROA PRETRPAN UPITIMA

Mail Zavoda za zapošljavanje u prošla je dva mjeseca zatrpan raznim upitima o poslovima u inozemstvu.

- Činjenica je da se sad ljudi dosta raspituju o radu u inozemstvu, svaki je slučaj individualan. Kad dobijemo podatke o nekom slobodnom radnom mjestu i provjerimo ga, mi upućujemo nezaposlene na rad - rekao je Bugarić. Inače, na Zavodu je za poslove u EU zadužena Enisa Kifer, savjetnica.

Možda ste propustili...

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

Najčitanije iz rubrike