Regija
GRADSKO VIJEĆE VUKOVARA

Pinjuha za predsjednika izglasali HDZ
i HSP AS, sjednicu napustili SDP i SDSS
Objavljeno 30. kolovoza, 2013.

VUKOVAR – Nakon dva neuspjela pokušaja, jučer je konstituirano Gradsko vijeće Vukovara, za čijeg je predsjednika izabran šef vukovarskog SDP-a Željko Pinjuh, i to uz glasove koalicije HDZ-HSP AS. Na mjesta dopredsjednika izabrani su Pilip Karaula iz HDZ-a i Marijan Pavliček iz redova HSP-a AS.

Kako je dan prije i bilo najavljeno, Pinjuha je predložila koalicija HDZ-HSP AS, a osim njihovih 12 vijećnika ruku je digao i sam SDP-ovac Pinjuh. Bilo je to dovoljno za većinu, nasuprot dosadašnjoj pat-poziciji, jer je nakon svibanjskih izbora u vukovarskom Gradskom vijeću sastav bio sljedeći: koalicija HDZ/starčevićanci dobila je 12 mjesta, SDP-u je pripalo 9 vijećničkih mjesta, a SDSS-u 3. Već na početku sjednice, kada je postalo jasno kako će se situacija razvijati, vijećnicu su napustili članovi SDP-a, jer, prema obrazloženju dopredsjednika Gradskog odbora stranke Gorana Bošnjaka, ne žele sudjelovati “u farsi”.

– Očigledno je cilj HDZ-a bilo formiranje Gradskog vijeća, a budite uvjereni da ćemo imati nove izbore kada se bude izglasavao proračun – rekao je Bošnjak, dodavši da je Pinjuh glasao suprotno SDP-ovoj odluci. Izrazio je sumnju da će tako formirano Gradsko vijeće funkcionirati, jer će “HDZ opstruirati prijedloge i rušiti SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabu”.

– Građani će se moći opredijeliti podržavaju li gradonačelnikove projekte za grad ili žele onakav način kakav je bio 11 godina vladavine HDZ-a – dodao je Bošnjak. Kazao je i da će o mogućim sankcijama za Pinjuha raspravljati stranačka tijela.

Ubrzo su vijećnicu napustili i nezadovoljni članovi SDSS-a.

– U Vukovaru trećinu stanovništva čini srpska nacionalna manjina i trebala bi imati svoje predstavnike – komentirao je SDSS-ov vijećnik Dejan Drakulić činjenicu da među zamjenicima predsjednika Gradskog vijeća nema kandidata SDSS-a.

S druge strane, zadovoljni su u koaliciji HDZ-HSP AS. Predsjednik vukovarskih starčevićanaca Marijan Pavliček očekuje da već na prvoj radnoj sjednici, koju je Pinjuh kao predsjednik Gradskog vijeća najavio uskoro, dođe do promjene Statuta i Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta, što bi značilo i izuzimanje od uvođenja ćirilice. Ivan Penava iz HDZ-a kaže da je formiranje Gradskog vijeća bilo u interesu svih građana Vukovara.

– Mislim da iza pokušaja onemogućavanja konstituiranja Gradskog vijeća stoji gradonačelnik Sabo, koji je u medijima izjavljivao da je spreman pregovarati s crnim vragom, a, na žalost, s nama kao većinskom listom nije bio spreman na pregovore – kazao je Penava, istaknuvši da je deplasirano govoriti o pokušajima rušenja gradonačelnika Vukovara, “što su možda njegovi strahovi”. Ustvrdio je i da se posljednjih mjeseci u gradu “novac troši bez nadzora”.

Željko Pinjuh novinarima je na kraju izjavio kako ne misli da je pogriješio.

– Željko Pinjuh kao predsjednik vukovarskog SDP-a nikome se nije prodao. Ovo radim iz poštenih namjera, sa željom da, zajedno sa SDP-ovom gradonačelnikom, prionem na posao za dobrobit Vukovara – rekao je. O svojoj budućnosti u SDP-u zasad nije htio govoriti, no vjerojatno će se, tvrdi, naći sa stranačkim predsjednikom Milanovićem.

– Ako stranka bude smatrala da sam napravio nešto loše, spreman sam ponuditi svoj mandat kao predsjednika stranke u Vukovaru – rekao je Pinjuh, dodavši da ne vidi razloga da se “SDP ne dogovori s HDZ-om u Vukovaru kao što je to učinio u Osijeku ili Dubrovniku”.

Sanja BUTIGAN
Sabo: HDZ želi pad Vukovara

U izjavi novinarima vukovarski gradonačelnik Željko Sabo rekao je da je Pinjuh glasao suprotno odluci SDP-a, kao i da se nakon takvog postupka više ne može smatrati članom SDP-a. “U gradu se dva mjeseca o ovome pričalo, sada su se priče pokazale istinitima. Svatko snosi odgovornost za svoje postupke. Mislim da će vukovarska i hrvatska javnost sada shvatiti i slučaj Sabo i što se događalo u Vukovaru svih ovih mjeseci”, rekao je. Kazao je i kako je sve to što se događalo “nastavak plana HDZ-a, čija je želja da Vukovar mora pasti, i ovo je jedan korak do toga da se HDZ preko Vukovara obruši na Vladu RH”. Sabo je rekao i da ima potporu vukovarskog SDP-a, koji je preksinoć zasjedao.

Pavliček očekuje da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta, što znači izuzimanje od ćirilice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike