Regija
MIRKO DUSPARA, GRADONAČELNIK SLAVONSKOG BRODA

Gradski prijevoz besplatan za
sve, uskoro stanovi u najam
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Pojačan je razvoj poduzetništva u Slavonskom Brodu, 1000 je novozaposlenih

Slavonski Brod 16. svibnja slavi svoj dan - povod je to za razgovor s gradonačelnikom Mirkom Dusparom o svemu što je učinjeno između dva Dana grada i planovima gradske uprave.

Kada je riječ o razvoju poduzetništva, otvaranju novih tvrtki i obrta, broju zaposlenih, kako biste rezimirali proteklu godinu?

- Razvoj gospodarstva i poduzetništva trenutačno je u velikom zamahu, a u prilog tome govori činjenica da se u Slavonskom Brodu bilježi rast od 1000 zaposlenika. Samo stabilno i snažno gospodarstvo preduvjet je za razvoj zajednice u cjelini, čemu je, svakako, doprinijelo povećanje gradskih proračunskih sredstava.

Poduzetnički inkubator INNOBROD, koji je rad počeo prošle godine, opravdao je svoju svrhu jer su zbog velikog interesa poduzetnika ukupni kapaciteti popunjeni u samo mjesec dana. Izgradnjom inkubatora omogućili smo start-upovima da uz stručnu podršku prevladaju početne izazove i ubrzaju rast. Osim nužne infrastrukturu i resursa, inkubator mladim tvrtkama nudi raznovrsne usluge koje su ključne za rane faze razvoja start-upova, poput mentorstva, pristupa mreži potencijalnih investitora, edukativnih radionica. Inkubator svim tvrtkama pruža priliku da izrastu u uspješnu tvrtku koja može doprinijeti ne samo lokalnoj nego i nacionalnoj te vanjskoj ekonomiji.

Koliko se ulaže u zdrav okoliš? Slavonski Brod je, nažalost, poznat i po onečišćenom zraku, kako se taj problem pokušava riješiti?

- Kao jedini grad u Hrvatskoj omogućili smo besplatan javni prijevoz za sve. Početkom travnja uveli smo tromjesečni pilot-projekt besplatnog prijevoza putnika na području grada Slavonskog Broda u svrhu poticanja i povećanja mobilnosti stanovništva i unapređenja kvalitete života i standarda građana, smanjenja emisija štetnih plinova u okoliš i zagađenja. Tijekom tog razdoblja svi građani i posjetitelji mogu besplatno koristiti gradski prijevoz na osam utvrđenih linija na cijelome gradskom području. Taj projekt već potvrđuje velik interes građana, ali i javni interes u cilju očuvanja okoliša te Grad provodi natječaj za besplatan javni prijevoz za sljedeće četiri godine. Proširili smo i lokacije na kojima se nalaze javni gradski bicikli. Naime, u gradu se još od 2015. godine mogu koristi javni gradski bicikli, koji su od ove godine postavljeni na 10 lokacija tako da pokrivaju cijeli grad. Uz besplatan javni gradski prijevoz, javne bicikle i proširenje mreže biciklističkih staza smanjuje se zagađenje okoliša i prometne gužve u gradu.

I za gospodarstvo i za život građana važna je dobra infrastruktura. U što se sve ulagalo i koji su projekti u planu?

- Nastavili smo razvoj komunalne infrastrukture i ostvarivanje ciljeva iz Plana održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod. Programima gradnje i modernizacije komunalne infrastrukture izgradili smo i modernizirali ceste, pješačke i biciklističke staze u svim dijelovima grada te uređujemo pješačke zone u užem centru grada. Ulaganja Grada u razvoj komunalne infrastrukture doprinose povećanju sigurnosti prometa na cestama, što je vidljivo i iz redovitog izvještaja Prometne policije o stanju sigurnosti prometa na cestama Slavonskog Broda.

Demografske mjere u središtu su pozornosti i države i jedinica lokalne/regionalne samouprave. Slavonski Brod ima i neke jedinstvene mjere.

- Unutar mjera pronatalitetne politike Grad osigurava opremu za novorođenče te novčane naknade. Oprema za prvorođeno dijete u obitelji vrijedna je 700 eura. Ona uključuje krevetić te sve potrebne higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode i igračke primjerene dobi. Osim opreme, svi roditelji nakon rođenja djeteta ostvaruju pravo i na jednokratne novčane naknade, koje od 2024. godine iznose 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo te 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Svako dijete rođeno u tekućoj godini ostvaruje pravo i na božićnicu u iznosu od 100 eura. Roditelji kojima nije potrebna navedena oprema mogu ostvariti novčanu pomoć za opremu, a iznosi 132,72 eura.

Kako bi se osigurala kvaliteta boravka, programa i usluga, Grad je osigurao nepovratna sredstva za izgradnju četiri dječja vrtića te dogradnju, proširenje i opremanje četiri postojeća vrtića. Dovršetkom navedenih radova dodatno će se povećati smještajni kapaciteti za još 543 djece predškolske dobi, čime će Slavonski Brod biti prvi u Hrvatskoj koji će osigurati uvjete boravka u dječjem vrtiću prema državnom pedagoškom standardu. Osim toga, vodeći smo grad u Hrvatskoj koji kontinuirano prati ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa odgojitelja i ostalih djelatnika u vrtićima.

Nova mjera koju Grad planira osigurati mladim obiteljima jest najam gradskih stanova po priuštivoj najamnini. Tu bi mjeru mogle koristiti mlade obitelji sa slabijim mjesečnim prihodima, koje si ne mogu priuštiti najam stanova po trenutačnim tržišnim cijenama. Ugovor bi se sklapao na tri godine uz mogućnost produženja na dodatne tri godine

Mjere za zaštitu najugroženijeg stanovništva neizostavne su u planiranju proračuna. Za koje se mjere odlučio Slavonski Brod?

- Jednokratne novčane potpore prigodom Božića i Uskrsa Grad osigurava i umirovljenicima već dugi niz godina, a osim novčanih pomoći, osigurava i poklon-pakete za socijalno najugroženije sugrađane. Djeca i mladi do 21 godine korisnici osobne invalidnine ili doplatka za pomoć i njegu ove su godine ostvarila pravo na jednokratnu novčanu pomoć prigodom Uskrsa, a planiramo isto ponoviti i za Božić. Nedavno je započeo projekt Zaposlena faza IV, kojim se nastoji pružiti podrška starijima i osobama s invaliditetom s područja grada u svakodnevnom životu. Projekt će trajati 33 mjeseca. Moram istaknuti i program Savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja koji provodi Udruga Brod, čiji rad podržavamo i pružamo financijsku pomoć te smo adaptirali prostor i dodijelili ga Udruzi na korištenje.

Grad kroz projekt Helping osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim ustanovama, ali i samostalno osiguravamo pomoćnike djeci s teškoćama u razvoju u našim dječjim vrtićima. Grad sufinancira smještaj djece u Dječji vrtić Cekin te prijevoz djece s teškoćama u razvoju u Polikliniku Zlatni cekin. Učenicima osnovnih škola omogućava se besplatno ljetovanje u Gradskom odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru, a pravo to mogu ostvariti djeca iz obitelji koja zadovoljavaju socijalne, uvjete prihoda ili posebne uvjete.

Dijana Stanić-Rešicki

PRVI MEĐU GRADOVIMA PO RASTU ULAGANJA U SPORT
Sportski i kulturni život u gradu raznovrstan je i zanimljiv. Na koje ga načine gradska uprava podupire? - Već sama činjenica da smo, prema analizi podataka Ministarstva financija, prvi grad prema rastu ulaganja u sport dovoljno govori o odnosu Grada prema tom području. Grad Slavonski Brod kontinuirano ulaže u sport i sportsku infrastrukturu svjestan činjenice da su naše sportašice i sportaši najveći promotori Slavonskog Broda kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Unazad nekoliko godina izgrađeni su brojni sportski objekti, uređena sportska infrastruktura i kontinuirano osiguravamo sve više novca u proračunu za potpore našim sportskim udrugama, odnosno sportašicama i sportašima. U tijeku su radovi na nastavku uređenja Stadiona kraj Save, Športsko-rekreacijskog centra Klasije, na Gradskim bazenima Slavonski Brod, Nogometnom igralištu Budainka i drugim gradskim sportskim objektima.

“ZELENI” PLAN: Botanički vrt, drvored uz granicu s BiH
Najavljeni su i projekti koji će donijeti nove sadržaje u grad, poput botaničkog vrta. - Grad Slavonski Brod pokrenuo je jedan od najkompleksnijih projekata zelene infrastrukture – izgradnju botaničkog vrta. Svrha je investicije urediti zapadni dio kompleksa Tvrđave Brod te će prostor botaničkog vrta biti organiziran oblikovanjem mreže pješačkih i biciklističkih staza koje dijele i povezuju raznovrsne hortikulturne sadržaje. U njegovu sklopu bit će smješteni i drugi objekti, poput staklenika, te značajan drvored. Uz granicu s BiH planirano je postavljanje drvoreda koji bi, kako fizički tako i vizualno i zvučno, dijelio prostor Tvrđave Brod od graničnog prijelaza i stvorio svojevrsnu zelenu barijeru. Trenutačno je u tijeku izrada projektno tehničke dokumentacije, za koju je Grad dobio nepovratna sredstva u iznosu od 331.807,02 eura, što je ujedno najviši mogući izvor sufinanciranja ukupnih prihvatljivih troškova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača