Regija
PODGORAČANI DALI POTPORU PROSVJEDIMA

Četrdesetak OPG-ova
spremno za prosvjede
Objavljeno 30. srpnja, 2013.

PODGORAČ - U mirni prosvjed seljaka nezadovoljnih stanjem u hrvatskom agaru najavljen za kolovoz uključit će se i Udruga poljoprivrednika i obrtnika "Naša zemlja" Podgorač, odlučeno je na izvanrednoj izborno-izvještajnoj skupštini. Udrugu će i dalje voditi predsjednik Mario Patajac. Za dopredsjednika je izabran dosadašnji Tomica Mojzeš, dok je novi tajnik Dražen Borovička.

Predsjednik udruge Mario Patajac kazao je da je stanje u poljoprivredi izuzetno teško i da je poljoprivrednicima prekipjelo.

- Vidimo da promjena nema i ne možemo više šutjeti. Poljoprivredni proizvođači su ogorčeni. Nedopustivo je da se umanjuju poticaji i da otkupna cijena pšenice bude 1,05 kuna. Seljacima je oduzeto 37 posto poticaja, a moj OPG ostao je zakinut za 60.000 kuna. Imam radnike koje treba platiti, a ne znam odakle. Najgora stvar i ono što nas najviše boli je ponašanje ministra koji ne pokazuje razumijevanje za probleme u kojima se seljaci nalaze - kazao je Patajac i dodao kako je više od četrdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva podgoračkog kraja spremno za prosvjed. Zaključio je da bi otkupna cijena pšenice trebala iznositi najmanje kao prošle godine, što znači kunu i 35 lipa za kilogram.

- Lani smo dobili 1,35 kuna, a neki čak i 1,40 kuna za kilogram, ovisno o kvaliteti. I ta cijena bila je seljacima prihvatljiva. Ovogodišnju pšenicu uskladištio sam kod kuće i nema šanse da pristanem na otkupnu cijenu od 1,05 kuna. Ta cijena ne pokriva troškove proizvodnje i vodi ravno u gubitak - zaključuje Patajac.S.Fridl

Najčitanije iz rubrike