Regija

Predano 18.000 tona pšenice
Objavljeno 29. srpnja, 2013.

NAŠICE - Poljoprivredna poduzeća i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u silose našičkog Papuka d.d., poduzeća za promet i preradu žitarica, predali su 18.000 tona pšenice. Osim merkantilne, pohranjena je i sjemenska pšenica koja će tijekom kolovoza i rujna biti dorađena u pogonu. Od 16.000 tona merkantilne pšenice najviše su, ukupno 13.000 tona, predali OPG-ovi. Ove godine kvaliteta pšenice zaprimljene u silose Papuka ne odstupa od rezultata zabilježenih u prošloj godini.

- Kvaliteta je slična prošlogodišnjoj, koja je bila dobra i možemo reći da je mala količina pšenice u silose zaprimljena s hektolitrom nižim od standarnog 76. No najvažniji je postotak glutena i samo je osam posto primljene količine ispod minimalnih 20 posto. Najveća količina pšenice, gotovo 50 posto, primljena je u srednjoj kvaliteti od 22 do 26 posto glutena - naglasio je Darko Demeterfi, direktor proizvodnje u Papuku. Kako smo doznali, otkupna cijena je 1,05 kuna za kilogram standardne kvalitete.

- Obračun cijene radi se prema utvrđenoj kvaliteti, i s obzirom na to da je većina pšenice bolje kvalitete od propisanih standarda, proizvođači će dobiti i veću cijenu od 1,05 kuna - rekao je Demeterfi, i pozvao proizvođače koji žele prodati pšenicu po ovoj cijeni neka se jave do 31. srpnja.(S.F.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike