Regija
STJEPAN VRAČEVIĆ DOBIO BITKU

Dječak iz Trnave pobijedio karcinom,
pa u Moskvi trčao za Hrvatsku
Objavljeno 17. lipnja, 2013.
Igre “Djeca pobjednici” okupljaju djecu koja su pobijedila maligne bolesti

TRNAVA – Prošlo je dvije godine od kada smo objavili priču o dječaku Stjepanu Vračeviću iz Trnave kod Đakova, koji je, kad se razbolio, a metastaze mu napale sve organe u tijelu, pošteđeni su bili samo mozak i koštana srž, imao jedva malo više od 12 godina. Medicina, čudo, vjera ili nešto neobjašnjivo, u dvije su godine Stjepana dovele do potpunog ozdravljenja. Stjepan je dijete pobjednik, i upravo je kao takav prošlih dana sudjelovao na 4. Svjetskim igrama koje se nazivaju “Djeca pobjednici”, a okupljaju djecu sa svih strana svijeta koja su pobijedila ovu opaku bolest. Igre su održane u Moskvi od 13, do 17. lipnja, kamo je Stjepan s još 11 prijatelja, djece pobjednika, u organizaciji Udruge Krijesnica, otputovao u pratnji mame, a jučer se vratio ovjenčan brončanom medaljom za nogometno umijeće. Zajedno sa Stjepanom za njegovo ozdravljenje borila se i njegova sestra Ana, koja je nakon bratove bolesti pokrenula niz humanitarnih aktivnosti, ponajviše na Facebooku, za pomoć djeci u potrebi, prikupljanju sredstava za liječenje, no i puko preživljavanje.

- Stjepan se razbolio u drugom polugodištu 6. razreda. Liječio se u Zagrebu u Klaićevoj, a primio je sedam ciklusa kemoterapija. Godinu dana primao je i terapiju za kosti. Njemu je bilo napadnuto srce, štitnjača, bubrezi, crijeva, želudac, gušterača… malignih stanica sada nema više nigdje, a Stjepan odlazi jedino na kontrolne preglede, kaže Ana. Dodaje i kako je uspješno završio 8. razred, a sad ga očekuje upis u srednju. Ana kaže i kako se Stjepan jako obradovao pozivu na sudjelovanje na igrama u Moskvi. U udruzi Krijesnica doznali smo više o spomenutim igrama.

- Svjetske igre „Djeca pobjednici“ okupljaju djecu koja su završila liječenje od maligne bolesti, a natječu se u igrama poput šaha, stolnog tenisa, plivanja, streljaštva, malog nogometa i trčanja. Cilj Igara je usmjeriti pozornost na probleme dječje onkologije, razbiti uvjerenje da je maligna bolest neizlječiva i ujedno omogućiti djeci liječenoj od malignih bolesti jačanje samopouzdanja i unutarnje snage te tako pridonijeti boljoj kvaliteti života nakon liječenja, ali i osnažiti djecu koja su u procesu borbe s bolešću. Ove godine na Igrama je sudjelovalo i 12 djece iz Hrvatske koja su 13.lipnja otputovala u Moskvu uz pratnju roditelja. Tim djece i roditelja iz Hrvatske svijetli u Moskvi pod sloganom: „Malo svjetlo nade“, a šalje ih Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima - kažu u Krijesnici.

Maja MUŠKIĆ
Zlatni i brončani

Iako su pobjednici bili već na početku puta kada su u Moskvu avionom krenuli iz zagrebačke zračne luke Pleso, mali pobjednici iz Rusije su se vratili s pet zlatnih i jednom brončanom medaljom.

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike