Regija
PLASTENIK OPG-A VIDAKOVIĆ U VALPOVU

Agrofructusu će isporučivati 250 tona rajčice godišnje
Objavljeno 27. svibnja, 2013.
Jedan od najsuvremenijih plastenika u regiji otvorio je predsjednik RH Ivo Josipović

VALPOVO – Simboličnim rezanjem vrpce, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u Valpovu je zajedno s mladim vlasnikom OPG-a Krasanka Vidaković iz Valpova, Matejom Vidakovićem, svečano otvorio novoizgrađeni plastenik za proizvodnju rajčica – jedan od najvećih i najmodernijih u Slavoniji i Baranji.

Riječ je o plasteniku površine pola hektara (koji se sastoji od dva dijela jednake površine), u kojem se tzv. beef rajčica uzgaja tehnologijom hidroponskog uzgoja na kokosovim vlaknima, a u plastenik je uvedeno i grijanje na biomasu. Kad se tome doda da je zaštita biljaka biološka, te da se kao oprašivači koriste bumbari, jasno je da ovaj valpovački plastenik može stati uz bok najmodernijim europskim plastenicima s ekološki prihvatljivom proizvodnjom. Njegova izgradnja i opremanje obitelj Vidaković stajala je tri milijuna kuna, koje su osigurali manjim dijelom iz vlastitih izvora, a većim kreditom Zagrebačke banke preko HBOR-a. U plasteniku će biti stalno zaposleno petero radnika. Njima će se pridružiti još toliko sezonaca, koji će rajčice saditi i brati za poznatog i sigurnog otkupljivača i dugogodišnjeg poslovnog suradnika, tvrtku Agrofructus d.o.o., vodeću kompaniju specijaliziranu za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća na području jugoistočne Europe.

Na impresivnim poslovnim planovima, ali i hrabrosti i odvažnosti da se u vremenu krize odvaže na tako veliko ulaganje, obitelji Vidaković čestitali su gradonačelnik Valpova Leon Žulj i osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, dok je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao kako se unatoč zauzetosti, za ovakve projekte uvijek mora naći vrijeme, a ulagačima što je moguće više pomoći u realizaciji.

- Slavonija i Baranja nije i ne treba biti samo sirovinska baza, ovo su projekti budućnosti i ne bojim se za hrvatsku poljoprivredu - naglasio je, između ostaloga, ministar Jakovina. Njegovo je ministarstvo, naime, uz Osječko-baranjsku županiju, Grad Valpovo, Zagrebačku banku, HBOR i druge partnere, Vidakovićima maksimalno izlazilo ususret ne bi li što je moguće više ubrzali i olakšali realizaciju cijelog projekta koji je zadivio i hrvatskog predsjednika Josipovića.

- Ovim projektom Vidakovići su odjednom srušili nekoliko predrasuda koje postoje u našoj praksi kada je riječ o pokretanju novih projekata, poput golemih i dugotrajnih problema s administracijom, partnerima, bankama, otkupom, navodnjavanjem i drugim. Stoga sam došao osobno vidjeti ih i čestitati im na velikom uspjehu. Ovo što je ovdje napravljeno pravi je projekt optimizma za Hrvatsku i nadam se da će i drugi mladi ljudi poput Mateja srušiti predrasude i uspjeti - poručio je prigodom otvaranja predsjednik Josipović. Lidija Aničić

Proizvodnja cijele godine

Otvaranje novog plastenika u kojem već dozrijeva rajčica na 12.600 sadnica i koja bi za 15-ak dana trebala dati prve prinose, bila je prigoda da se student treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Matej i njegov otac Dražen Vidaković prisjete vremena od prije 12 godina, kada su počeli uzgajati povrće radi popravljanja kućnog budžeta. Iako tada nisu niti slutili da će proizvodnja povrća i jagoda, koja je kasnije godišnje dosezala približno 70 tona, postati posao i životni poziv, Matej i njegov brat Luka u ovom su poslu vidjeli svoju budućnost, pa nije bilo previše dvojbe oko odluke za studij poljoprivrede. Danas obojica, zajedno s roditeljima, s neskrivenim ponosom i optimizmom gledaju na vrijeme pred njima, a u kojem će se proizvodnja rajčice u njihovom plasteniku odvijati punih 12 mjeseci u godini i gdje će prinosi iznositi između 50 i 60 kilograma po četvornome metru, odnosno približno 250 tona rajčice godišnje.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike