Zdravlje
NEOČEKIVANI UZROCI BOLNIH STANJA

Boli vas glava? Možda je kriv konjski rep!
Objavljeno 8. travnja, 2013.

B ole vas leđa jer predugo sjedite na poslu. Glava vam puca jer ste neprekidno pod stresom. Moguće. No znate li da neke bolove mogu prouzročiti i posvema neočekivani uzroci: novčanik, dijete, mobilni telefon, pa i vođenje ljubavi. Tako, primjerice, čvrsto vezan konjski rep ili punđa mogu biti okidač za glavobolju.

OKIDAČ: Pametni telefon

Imate li mobilni telefon na kojem možete pisati, surfati, igrati igrice? Puno je to prijeđenih kilometara za vaše prste, posebice palčeve. Liječnici sve češće otkrivaju artritis u zoni palca u pacijenata mlađih od 30 godina.

RJEŠENJE: Ako počnete osjećati bol u palčevima, prestanite se stalno koristiti telefonom. Ako je bol trajan, obratite se liječniku.

OKIDAČ: Novčanik

Novčanik u stražnjem džepu hlača može izazvati bol u leđima i stražnjici, pa čak i sijevajući bol niz nogu. Novčanik u stražnjem džepu može izravno pritiskati živac, iritirajući ga iz dana u dan. Ako je novčanik uz to i debeo, može vas prisiliti da lagano krivite kralježnicu.

RJEŠENJE: Izvadite novčanik iz džepa prije nego što sjednete.

OKIDAČ: Vožnja

Mnogi ljudi u automobilu sjede u nepravilnom položaju. Ako je sjedište predaleko, bit ćete pogrbljeni i savijat ćete vrat da biste držali upravljač. Takav položaj izaziva bol u vratu.

RJEŠENJE: Namjestite sjedište u uspravan položaj u kojem ćete lako držati i okretati upravljač. Ruke trebaju biti blago savijene i opuštene.

OKIDAČ: Izležavanje pred TV-om

Čak i odmaranje može biti uzrok bola. Ako često ležite na kauču glavom okrenuti prema televizoru, znači da zauzimate položaj idealan za pojavu bolova u vratu, posebice ako u tom položaju i zaspete.

RJEŠENJE: Zauzmite pravilan položaj i kad se opuštate. Sjedite uspravno na kauču i pripazite da televizijski ekran nije previsoko ili prenisko u odnosu prema liniji vašeg pogleda.

OKIDAČ: Vaša frizura

Čvrsto povezan konjski rep može biti okidač za glavobolju, posebice ako ste joj skloni. Neke osobe koje pate od migrena posebice su osjetljive na teške kape, vrpce oko glave, kosu upletenu u pletenice...

RJEŠENJE: Ne zatežite kosu.

OKIDAČ: Navike spavanja

Ako se svako jutro budite u bolovima, dobro razmislite u kojem položaju spavate. Osobe koje spavaju na trbuhu mogu istegnuti vrat, a one koji satima spavaju na boku, s rukom ispod glave, mogu opteretiti i istegnuti rame.

RJEŠENJE: Najsigurniji je položaj za spavanje na leđima ili na boku, ali s rukom ispod razine ramena.

OKIDAČ: Prijenosno računalo

Ako često nosite laptop, vjerojatno ćete naprezati neki dio tijela. Ako ga nosite u ruci, opteretit ćete podlakticu, što dovodi do razvoja tzv. teniskog lakta. Torba koju nosite preko jednog ramena može izazvati bolove u leđima i ramenu.

RJEŠENJE: Ako ne možete bez prijenosnog računala, nabavite kofer s kotačićima ili potražite najlakši model laptopa.

OKIDAČ: Sir

Ljubitelji sira, obratite pozornost – vaša omiljena hrana može biti uzrok glavobolja. Stari sirovi, tj. oni koji dugo sazrijevaju, kao što su brie, cheddar, feta, mozzarella ili parmezan, sadrže tiramin, molekulu koja može izazvati glavobolju, osip… Tiramin je prisutan i u nekim mesnim prerađevinama i nekim pićima.

RJEŠENJE: Vodite dnevnik prehrane kako biste lakše otkrili vezu između onoga što ste pojeli i glavobolja. Tako ćete saznati koje namirnice trebate izbjegavati.

OKIDAČ: Radno mjesto

Ako satima sjedite za radnim stolom, dobro razmislite o položaju tijela. Loše pozicioniran stol prisiljavat će vas da se pogrbite, istežete vrat i leđa. Previsoko ili prenisko postavljen ekran napor je za vrat.

RJEŠENJE: Namjestite monitor tako da je gornji rub ekrana u razini vaših očiju. Stol namjestite tako da sjedite uspravno, sa stopalima na podu. Ako je potrebno, poduprite donji dio leđa jastukom.

OKIDAČ: Vaša beba

Jednostavna radnja, kao što je podizanje novorođenčeta iz krevetića više puta dnevno, može dovesti do upalne bolesti tetiva nekih mišića podlaktice i šake. Nastaje zbog stalnog ponavljanja opterećujućih pokreta, a za nju su karakteristični bolovi i oticanje ručnih zglobova i palaca.

RJEŠENJE: Podižite dijete bez naprezanja ručnih zglobova – spustite stranu kreveta, stavite ruke ispod bebinih leđa i guze i podignite dijete koristeći snažnije mišiće ruku.

OKIDAČ: Snažni mirisi

Liječnici ne znaju zašto, ali snažni su mirisi okidač za migrenu. To uključuje odbojne mirise, kao što su miris boje ili dima, ali i cvjetni ili miris parfema.

RJEŠENJE: Ustanovite koji vam mirisi pojačavaju glavobolju i izbjegavajte ih.

OKIDAČ: Škrgutanje zubima

Bolna vilica u kombinaciji s tupom glavoboljom može značiti da u snu škrgućete zubima ili da ih prejako stišćete. Ako često škrgućete, bol vam nije jedina briga – time možete oštetiti zube, čeljust, čak i sluh.

RJEŠENJE: Posjetite zubara – zubi se mogu zaštititi posebnim štitnicima.

(M.O.)

Možda ste propustili...

RETREEARTOV DOGAĐAJ U PRIRODI

Pridružite se ciklusu šumskog retreata

OBILJEŽAVA SE SVE DO 25. SVIBNJA

Hrvatski mjesec zatajivanja srca

Najčitanije iz rubrike