Osijek
USLUGA PRIJEVOZA DOBRO PRIHVAĆENA

Broj taksija u tri godine s deset porastao na 43
Objavljeno 27. ožujka, 2013.
Budući taksisti moraju položiti ispit o poznavanju grada

Vezani članci

JEDINA VOZAČICA TAKSIJA U OSIJEKU

Ne bojim se noćnih vožnji, ali preferiram dnevne rute

Do travnja 2010. godine na osječkim je ulicama bilo između osam i deset taksi-vozila u kojima su se samo rijetki vozili, i to po previsokim cijenama.

Taksiste se tada mnogo češće moglo vidjeti kako ispred željezničkog kolodvora čitaju novine ili rješavaju križaljke nego u vožnji putnika. Broj vozila od tada se praktički upeterostručio i sada ulicama krstare 43, uglavnom novija i dobro opremljena taksi-vozila. Za prijevoz taksijima registrirano je u Osijeku 12 obrtnika i nekoliko trgovačkih društava. Istovremeno, višestruko je pala cijena prijevoza pa se taksijem više ne voze samo malobrojni bogatiji turisti nego i “obični” građani, i to za 20 kuna za vožnje do pet kilometara.

- Sve je počelo dolaskom taksi-prijevoznika Cammeo, koji je ponudio jeftine vožnje u novim automobilima. Odmah su morali reagirati i 'stari' taksisti pa je naglo pala cijena i porasla kvaliteta usluge. U Gradu smo iznimno zadovoljni pozitivnim pomacima u prometu otkako imamo više taksija koji voze po povoljnim cijenama jer je to Osijeku definitivno nedostajalo - kaže Zdravko Orešković, voditelj odsjeka za promet Grada Osijeka.

Najviše se to odnosi na vožnju u pijanom stanju, a taksisti pune ruke posla imaju upravo vikendom kada mnogi izlazak završavaju taksi-vožnjom kući, a po svoj automobil dolaze idući dan. Velikoj popularizaciji taksija u Osijeku svjedoči i konstantno povećavanje broja taksi-obrtnika i specijaliziranih tvrtki.

- Stalno nam prilaze novi pojedinci i raspituju se o tome što sve trebaju zadovoljiti da počnu taksirati. Prvi korak je posjet Uredu državne uprave gdje se traži licenca, a Grad od budućih taksista traži polaganje ispita o poznavanju grada - objašnjava Orešković.

Ivan SEKOL
JEDNO VOZILO NA 600 STANOVNIKA

S obzirom na to da se očekuje daljnji porast broja taksija u Osijeku, ipak su postavljene određene granice. Tako su čelni ljudi Grada odlučili da je maksimalan dopušteni broj taksija u Osijeku jedno vozilo na svakih 600 stanovnika. Također, Grad je taksistima odredio i maksimalnu cijenu s kojom smiju poslovati, a to je cijena jedne litre eurosupera po kilometru vožnje. Kako je konkurencija učinila svoje, ni jedan prijevoznik cijenom nije ni blizu dopuštenog maksimuma i praktički svi voze po tarifi od 20 kuna za prvih pet kilometara.

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike