Osijek
GRAD DAJE U ZAKUP

Krovovi vrtića i škola će postati solarne elektrane
Objavljeno 26. ožujka, 2013.
To je nastavak borbe za smanjenje troškova za energente u zgradama u gradskom vlasništvu

Vezani članci

FOTONAPONSKA ELEKTRANA NA KROVU DVIJU ŠKOLA

Solarni paneli donose zaradu i priliku za učenje

Grad Osijek ponudio je u najam krovove vrtića i osnovnih škola na svome administrativnom području. Zainteresirani ponuditelj(i) na njima bi, udovolje li uvjetima prošlog tjedna raspisanog natječaja, postavili fotonaponske sustave, odnosno solarne elektrane.

Na krovnim površinama tih zgrada ponuditelj može instalirati solarnu elektranu snage između 10 i 30 kW, struju će po povlaštenoj cijeni otkupljivati hrvatski operator tržišta energije, a Grad Osijek će uprihoditi minimalno, na ime najamnine, šest posto od ukupnog mjesečnog prihoda koji na taj način ostvari investitor. Najkraći garantni rok za postavljene fotonaponske panele iznosi 20 godina.

- Natječajem su predviđene četiri grupe krovova, ovisno jesu li oni u vlasništvu grada ili pak grad ima suglasnost vlasnika za ovu vrstu natječaja - kaže Milan Kamenko, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo i promet te zaštitu okoliša.

On podsjeća kako je to nastavak borbe osječke administracije da što konkretnije vodi računa o smanjenju troškova za energente u zgradama u njihovu vlasništvu, ali i nizom akcija poveća njihovu energentsku učinkovitost, a u čemu su uspjeli povući i sredstva iz europskih fondova. No sada šire mogućnosti pa bi doista i gradsku imovinu, svojevrsne mrtve kapitale, mogli dodatno unovčiti.

- To više što je zakupac dužan ovaj sustav priključiti i na kogeneracijski solarni sustav za pripremu tople vode za grijanje koji će se isključivo koristiti za potrebe zgrade - podsjeća Kamenko.

Dakle, svi će zaraditi, investitor koji će struju prodavati, Grad Osijek jer će od tog najma dobiti puniti gradsku blagajnu, na posljetku i sama zgrada koja će imati uštedu na toploj vodi. Jasno to pokazuje primjer osječke Tržnice, tvrtke također u vlasništvu grada, koja 85 posto energije potrebne za grijanje vode ostvaruje preko kolektora postavljenih na krovu zgrade. U Gradu Osijeku ne skrivaju kako na natječaju očekuju i prijave kandidata iz zemalja Europske unije.

Dario KUŠTRO
OSIJEK KAO I ŠIBENIK

Slično kao i Osijek, i šibenska je gradska administracija otvorila natječaj u kojemu u zakup iste namjene daju krovove svojih vrtićkih i osnovnoškolkskih objekata.

6%

će Grad uprihoditi minimalno, na ime najamnine, od ukupnog mjesečnog prihoda koji ostvari investitor

20

godina najkraći je garantni rok za postavljene fotonaponske panele

INVESTICIJA OD 135.000 KUNA, POVRAT ZA ŠEST GODINA

Prema ranije objavljenim podacima, proračuni za postavljanje male solarne elektrane snage 10 kW pokazuju kako je investicija vrijedna 135 tisuća kuna. Tomu se dodaje naknada za priključenje na HEP-ovu mrežu koja varira između 7 i 15 tisuća kuna. Otkupna cijena je 2,63 kn/kWh, uz rok povlaštene cijene u trajanju od 14 godina povrat investicije je za nešto više od šest godina.

Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike