Osijek
FOTONAPONSKA ELEKTRANA NA KROVU DVIJU ŠKOLA

Solarni paneli donose zaradu i priliku za učenje
Objavljeno 28. veljače, 2013.
Elektrotehnička i Strojarska škola u prvih 12 godina dobivaju dva posto ukupnog profita

Vezani članci

FOTONAPONSKI PANELI NA OSJEČKIM ŠKOLAMA

Solarnom energijom do manjih računa

Na krovu zgrade Elektrotehničke i prometne te Strojarske tehničke škole jučer je puštena u pogon fotonaponska električna centrala snage 30 kW.

Ovisno o vremenskim prilikama, solarna elektrana može zadovoljiti do 45 posto potreba škole za električnom energijom. No škola ne troši vlastitu električnu energiju nego svu potrošnju i dalje “vuče” iz HEP-ove mreže u koju i isporučuje proizvedenu električnu energiju.

- U ovom projektu vidimo korak naprijed i u ekonomskom pogledu i u pogledu edukacije učenika. Među stotinjak škola u županiji mi smo prvi napravili solarnu centralu i sigurni smo da će to biti poticaj i mnogim drugim školama. Investitor je tvrtka SEG inženjering, a uloženo je približno 600.000 kuna. U prvih 12 godina školi pripada dva posto ukupnog profita, a od 13. godine centrala postaje vlasništvo škole i dalje je sva zarada naša. Mi ne gubimo ništa, dali smo komad krova koji ionako ne koristimo, a dobivamo i važnu opremu za školovanje naših učenika. Napravit ćemo i dio za grijanje vode suncem - rekao je Ivan Kuleš, ravnatelj Strojarske škole.

Ladislav Lukavec, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole, objasnio je kako je novi kurikulumom uveo i sadržaje o obnovljivim izvorima energije.

Elektranu je simbolično u pogon pustio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uključivanjem monitora koji u hodniku škole prikazuje podatke o trenutnoj proizvodnji električne energije, mjesečnim prosjecima, zaradi, utjecaju na okoliš i slično.

- Energetska učinkovitost jedan je od strateški važnih projekata Osječko-baranjske županije. Do sada smo realizirali projekte vrijedne 20 milijuna kuna na području povećanja energetske učinkovitosti u školama. Ovo je druga ovakva fotonaponska elektrana, a prva je smještena kod Josipovca, također u izvedbi SEG inženjeringa. Možemo očekivati još ovakvih projekata na javnim objektima u vlasništvu Županije - rekao je Šišljagić.

Ivan SEKOL
IZRADA SOLARNOG AUTOMOBILA

- Došli smo na ideju da povežemo ideju i praksu i nađemo najbolje rješenje za gradnju fotonaponske elektrane na našoj školi te tako spojili teoriju i praksu. Sklopili smo i partnerski ugovor sa školom iz Siska gdje je krenuo projekt izrade solarnog automobila. Jedan takav automobil napravit ćemo i mi u našoj školi - rekao je Ladislav Lukavec te najavio i izgradnju vjetroelektrane i bušenja bunara za iskorištavanje topline zemlje.

600

tisuća kuna je približno uloženo u projekt fotonaponske elektrane

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike