Osijek
PRAKSA 14 MLADIH OSJEČANA U VRHUNSKIM TVRTKAMA

Nakon prakse u Irskoj, odmah pronašli posao
Objavljeno 19. ožujka, 2013.

Svih 14 kandidata koji su prošli selekciju i kojima je Hrvatski zavod za zapošljavanje u Osijeku omogućio stručnu praksu u Irskoj, u sklopu projekta “Work abroad 2”, nedavno se vratilo sa svog usavršavanja, a fascinantan je podatak da su dvije polaznice odmah nakon povratka pronašle i posao.

"Glavni razlog zbog kojeg smo pokrenuli projekt činjenica je da je upravo u našoj županiji vrlo mnogo osoba u evidenciji HZZ-a bez radnog iskustva, i to posebice ekonomista, konobara, kuhara, grafičara i mesara. Zanimljivo je da nam se na natječaj ipak nije javio ni jedan pekar ili mesar, a na Zavodu bez iskustva imamo čak 70 mesara. Najviše je pristiglo prijava ekonomista, a iako smo imali namjeru slati samo jednoga, iz Irske nam je stiglo odobrenje za njih tri. Naglasila bih da su za naše kandidate odabrane vrhunske firme, visokorangirani hoteli, institucije i tvrtke, u kojima su zaista mogli unaprijediti svoja znanja i vještine. Neki od njih dobili su i pisma preporuke, a neki od njih i usmeni poziv za povratak. Sada su svi, čak i oni koji su bili sumnjičavi u početku, vrlo motivirani za rad u inozemstvu i na njega gledaju kao na mnogo šire tržište na kojem mogu pronaći posao nego prije. To je zaista velika vrijednost tog projekta”, objašnjava Sanela Ravlić is osječkog HZZ-a.

Prilika za posao uskoro se pruža i kuharima, koji su trenutačno u procesu selekcije te uskoro odlaze na sezonski posao. No definitivno najposebnije iskustvo prakse u Irskoj imala je mlada krojačica, koja je svoju prvu praksu odradila u opernoj kući “Cork Opera House”, a u kojoj joj je pružena prilika da sudjeluje u produkciji predstave „Moje pjesme, moji snovi“. Koliko je ovo iskustvo korisno mladim ljudima, dokazuje i podatak da su sva tri kandidata koja su praksu obavljala u Španjolskoj u prvom krugu ovog projekta danas zaposlena.N.Z.Eberhard

PO ISKUSTVO U IRSKU ŽELJELI I MLADI IZ DUBROVNIKA

Na natječaj za stručnu praksu u Irskoj, koji je proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek, javilo se više od 500 kandidata. Iako je natječaj bio namijenjen samo stanovnicima Osječko-baranjske županije, kandidati su se javljali čak iz Dubrovnika. Projekt je bio vrijedan 25.200 eura.

Sanela Ravlić

Zavod za zapošljavanje

Za naše kandidate odabrane su vrhunske firme u kojima su mogli unaprijediti svoja znanja

Možda ste propustili...

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

Najčitanije iz rubrike