Sport
“KRALJ ZVONIMIR” NA OSJEČKOM GOLU

Uoči utakmice gledam borbe gladijatora
Objavljeno 6. ožujka, 2013.
Mikulić je u samo četiri utakmice dokazao da će biti velik oslonac “bijelo-plavih”

Vezani članci

OSIJEK PORAZIO OLIMPIJU

Lešković i Zulim pogodili za pobjedu

OSIJEKOV VRATAR JUNAK PROTIV PULJANA

Mikulić: Ubuduće neka najbolji bude netko tko će zabijati golove

U GRADSKI VRT DOŠAO ISKUSNI VRATAR

Zvonimir Mikulić (p)ostaje “jedinica”

Nekada su iz škole nogometa u Gradskom vrtu “u serijskoj proizvodnji” izlazili strijelci. Šuker, Špehar, Cvitanović, Vlaović bili su trade mark osječkog nogometa.

Nažalost, to je vrelo presušilo, ali zato se pojavilo drugo - vratarsko. Posljednjih desetak godina mrežu osječkog prvoligaša čuvaju vratari koji svojim intervencijama stižu nadomak reprezentacije. Dugo je to bio Marin Skender, nakon njega Ivan Kardum, pa Ivan Vargić, a danas ogromnim koracima prema sličnom dosegu grabi Zvonimir Mikulić. Široj javnosti najmanje je bio poznat od nabrojenih, ali je navijačko povjerenje stekao u rekordnom roku. Kada je prije mjesec dana Ivan Vargić transferiran u Rijeku, došlo je Mikulićevih pet minuta slave. Nije ustuknuo pred iznenadnom prilikom, nego ju je objeručke zgrabio.

Ugled gradio na Zimku

Mikulić je Osijekovo dijete od glave do pete. Živi tri minute od stadiona, pa nije čudno što je od malih nogu trčao po terenima Gradskog vrta.

- Počeo sam sa šest godina i prošao kroz sve mlađe selekcije NK Osijek. Nakon isteka juniorskog staža dvije sam godine proveo na kaljenju. Prvo u Donjem gradu u Olimpiji, a onda i na drugoligaškim terenima čuvajući vrata Vukovara '91. Te sam sezone bio proglašen najboljim vratarom u Drugoj ligi - počinje svoju priču Zvonimir Mikulić.

Ipak, u široj javnosti bio je nekako anoniman. Kada je postalo izvjesno da će biti prvi vratar “bijelo-plavih”, mnogi su to dočekali s golemim upitnikom. Međutim, nije bilo nepovjerenja kao u Vargićevom slučaju, recimo.

- A vidjeli su me ljudi kako branim na malonogometnom turniru Zimko pa su iz tih mojih obrana valjda zaključili da nema razloga za zabrinutost - kroz smijeh će Mikulić.

Ipak, zapravo ga je narod upoznao protiv Dinama. Iako mu to nije bio prvoligaški debi (debitirao je prošle sezone u susretu posljednjeg kola, sa Zadrom, nap.a.), na neki način mu je bilo vatreno krštenje. Sigurno mu nije bilo svejedno.

- Normalno da nije, ali ta početna trema brzo je prošla. Zagrijali su me dinamovci s nekoliko lakših lopti na početku. To mi je razbilo početnu tremu i donijelo mi vratarima toliko potrebno samopouzdanje.

Taj je susret branio vrlo dobro, ali je slava pripala strijelcima. No na posljednje dvije utakmice, protiv Istre 1961 i Splita, prometnuo se u igrača utakmice.

- Ma volio bih ja da je netko drugi to bio oba puta. Recimo, netko od napadača ili netko tko bi zabio pogodak na utakmici. Tada bi naš bodovni konto izgledao mnogo bolje. Nitko sretniji od mene da je, recimo, Lekina lopta u Splitu završila u mreži i da je on bio čovjek odluke. No ne želim zasluge za te moje dobre partije preuzeti isključivo za sebe. Vratar puno ovisi o svojoj obrani, a naša je na ta dva susreta bila odlična. I njoj ide velik dio zasluga za moje dobre partije.

Ostaviti trag u Osijeku

Pred Osijekom je 11 kola, u kojima slijedi borba za prvoligaški život. Istina, “bijelo-plavi” su u najboljoj situaciji od svih koji strepe za opstanak, ali prednost je krhka.

- Ne bojim se ja za nas. Raspored nam je takav da nam svi izravni konkurenti dolaze u Osijek. U tim susretima moramo pobjeđivati, pa problema neće biti.

Mikulić je zimus produžio ugovor s Osijekom do 2017. godine, dakle budućnost mu je vezana uz “bijelo-plave”. Je li mu palo na pamet otići iz Gradskog vrta jer je dugo morao čekati priliku?

- Ma kakvi! Čekali su je Kardum i Vargić, pa zašto ne bih i ja. Kad je klub ponudio novi ugovor, nisam ni jednog trenutka dvojio. Jasno, svi mi imamo svoje snove, pa bih se tako i ja želio okušati u inozemstvu jednog dana. No prije toga želim ostaviti ozbiljan trag u Osijeku. U ovom trenutku razmišljam samo o sljedećem suparniku i uživam braneći mrežu Osijeka.

Uživaju i navijači. Doista je neuobičajno da vratar tako iznenada uskoči u prvi plan i zrači takvom sigurnošću i samopouzdanjem. Ima li nekakvu posebnu pripremu za utakmice?

- Imam određeni ritual. Slušam žestoku glazbu i na YouTubeu gledam borbe gladijatora! To me nabrijava - otkriva Osijekov vratar.

Živopisan dečko nema što, možda je baš zato tako i uspješan...

Dalibor KELER
USPJEŠAN STUDENT
Planira doktorat iz ekonomije

Zvonimir Mikulić, uz nogomet, uspješno gura i na akademskom planu. Student je druge godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

- Ostala su mi još tri ispita s druge godine. To planiram očistiti, a onda ću se posvetiti nogometnoj karijeri. Kada jue završim, vratit ću se studiju. Želim diplomirati, pa i doktorirati na ekonomiji jednog dana - kaže Mikulić.

Zanimljiva je priča kako se odlučio upisati na fakultet.

- U školu sam krenuo godinu ranije, a kada sam izašao iz juniora Osijeka, nisam bio siguran kako će se dalje razvijati moja karijera pa sam odlučio upisati fakultet - otkriva Mikulić.

O prethodniku

- Vargić je sjajan vratar i odličan čovjek. I danas se čujemo prije svake utakmice i puno mi je pomogao da prevladam početnu tremu. On je prošao jako težak put dokazivanja i doista mu se divim što je sve izdržao nakon onih utakmicama s Kalmarom. Poslije se prometnuo u jednu od najvažnijih karika momčadi.

O nasljednicima

- Marko Malenica i Borna Žitnjak odlični su vratari i mislim da Osijek ne treba strahovati za budućnost. Međutim, polako s nasljednicima, nemam ja plan tako brzo napuštati vrata Osijeka, ha, ha. U svakom slučaju, i nakon mene dolaze dva sjajna vratara.

Nisam više spavalica

Mikulića je dugo pratio glas najveće spavalice u osječkom prvoligašu. Dok je bio u sjeni, znalo mu se dogoditi da prespava jutarnji trening!

- O, da. Znate, to je ono “još ću pet minuta”, jer stanujem blizu stadiona, a onda sve ode u krivom smjeru. Događalo se, ne mogu poreći, ali sad sam se disciplinirao. Te su dječje bolesti iza mene i takve se stvari više sigurno neće događati. Evo, sad sam u Splitu bio prvi na doručku - veselo priča Mikulić.

O, to mora da je bilo pravo iznenađenje za stručni stožer i suigrače...

Možda ste propustili...

I U MAKSIMIRU TRLJAJU RUKE

Olmo bi najradije kući

TAMAS BOGNAR NA RUJEVICI

Mađar sudi derbi Rijeke i Dinama

Najčitanije iz rubrike