Osijek
UDRUGA STANARA:

Predugo se tolerirala nelegalna gradnja
Objavljeno 1. ožujka, 2013.

Vezani članci

KAKO LEGALIZIRATI ZATVORENU LOĐU ILI BALKON

Legalizacija zatvorene lođe i do tri tisuće kuna

Legalizacija, etažiranje i porez na nekretnine bile su teme jučerašnje konferencije za novinare Udruge stanara Osijeka, koju su održali predsjednik Vladimir Stanić, Ivica Fekete, potpredsjednik, i Krešo Čačija, član Savjeta za upravljanje i održavanje stambenih zgrada, te udruge i tehnički direktor Zavoda za stanovanje Osijek.

Stanić je kazao kako postoji 40 zakona koji neposredno i posredno reguliraju stanovanje, ali, nažalost, Zakon o stanovanju još nije donesen. On drži da je sve to rezultiralo ovakvim stanjem na terenu. “Godinama se gradilo, ali se prešutno i tolerirala nelegalna gradnja, a odgovorni za to su svi - od lokalnih vlasti, preko građevinske inspekcije do ministarstava i države. Situacija je takva jer se nisu poštovali urbanistički planovi i norme, gradilo se prema vlastitim estetskim kriterijima koji nisu bili primjereni ni mjestu ni vremenu gradnje, kazao je Stanić, zapitavši se jesu li oni koji su gradili s dozvolama i platili pune iznose pogriješili u odnosu na ove kojima se sada nudi legalizacija po beneficiranim cijenama. Fekete je pojasnio kako je 70-ih godina 20. stoljeća bio problem s 2.400 objekata od kojih je 2.100 legalizirano naknadno, u kraćem roku, uz plaćanje svih troškova i samo djelomično sufinanciranje ondašnjih vlasti koje su priznale previd. Sada je, smatra on, problem legalizacije onoga što je preostalo za legalizirati, u rokovima legalizacije i mogućnosti iskorištavanja benefita koje gradske vlasti žele ponuditi građanima, ali ih mora izglasati Gradsko vijeće.

Krešo Čačija je kazao kako etažiranje, koje više nije zakonska obveza, i povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, ne idu onom brzinom kojom se očekuje. Kazao je kako je rok za to prolongiran do 31. prosinca 2015. godine, ali ipak savjetuje da se krene u taj postupak što prije.D.Pejić

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike