Regija
FISKALIZACIJA NA KROVIŠTIMA

Dimnjačari će na krov
s prijenosnim PC-jem
Objavljeno 19. veljače, 2013.
Vrijeme do 1. srpnja treba iskoristiti za prilagodbu i nabavu opreme, kaže Želimir Jakobović

ĐAKOVO – Uz četke i ostali pribor za čišćenje dimnjaka, dimnjačari će od 1. srpnja na krovove kuća i zgrada i s prijenosnim PC uređajima! Jer, od tog datuma i oni su obveznici fiskalizacije.

Zbog specifičnosti djelatnosti i rada na otvorenome i na visini, pod direktnim utjecajem vremenskih (ne)prilika, oni će imati “glavni” PC uređaj u uredu, a na krovišta će nositi manje, prijenosne PC uređaje u čiju su nabavu brojni već krenuli. U slučaju nemogućnosti rada tog uređaja na krovu, zbog nedostatka signala telekom operatera i sličnih situacija koristit će knjigu računa.

Bez obzira na to negoduju li, ne snalaze li se s tim novostima ili ističu da je nošenje i korištenje tih uređaja, pa i knjige računa nepraktično u njihovom poslu, svuda gdje se usluga naplaćuje gotovinom, a istina u manjem dijelu prisutna je i u ovoj djelatnosti, fiskalizacija je neizbježna, čega su svjesni i “odžačari”. Na nju se priprema i vlasnik jedinog dimnjačarskog obrta u Đakovštini Matija Budrovac pri kojem rade (još) četiri djelatnika.

– Upravo nam se izrađuje program, a u nabavu tih prijenosnih uređaja tek trebamo krenuti - kaže Budrovac. Još, kaže, nije “podvukao crtu” kada je riječ o konačnom trošku prilagodbe svog obrta fiskalizaciji, no već sada je jasno, ističe, "da to neće biti samo tisuću-dvije kuna kako to tvrdi ministar Linić".

O fiskalizaciji dimnjačarske službe raspravljala je i Sekcija dimnjačara Hrvatske obrtničke komore.

– Nema koristi od negodovanja zbog obveze fiskalizacije. Vrijeme do 1. srpnja treba iskoristiti za prilagodbu i nabavu opreme i to je to - kaže predsjednik Sekcije Želimir Jakobović, koji i sam svoj dimnjačarski obrt priprema za 1. srpnja, odlučivši se za nabavu uređaja proizvođača Digitron Buje.

– Jedan PC uređaj bit će nam kancelarijski, a drugi će djelatnici nositi sa sobom na teren. Mali je, debljine mobitela i mislim da će biti praktičan. Cijena uredskog uređaja je oko 2.500 do 2.700 kuna, a prijenosnog oko 2.300 kuna. Trošak nije mali, ali ni dugoročno gledano, nešto što bi dovelo u pitanje daljnji rad - kaže Jakobović. Ističe, fiskalizacija će biti i dobar način kontrole djelatnika. – Sada više neće moći biti nepravilnosti i proizvoljnosti u davanju usluga i određivanju cijena - pojašnjava Jakobović. Dobro je, ocjenjuje, što je gotovinska naplata u ovoj struci prisutna samo trećinom, a preostale dvije trećine idu preko uplatnica, pa fiskalizacija neće obuhvatiti veći opseg postojećeg posla. Za moguće tragove čađi s dimnjačarevih ruku pri izdavanju računa, Jakobović što u šali, što u zbilji kaže: “To je znak da je dimnjačar temeljito obavio svoj posao na čišćenju dimnjaka”.

Suzana ŽUPAN
Fiskalizacija neće učiniti struku još deficitarnijom

S obzirom na to da je obrt Matije Budrovca u Đakovštini jedini dimnjačarski, što ga na ovom, a slučaj je to i još s nekim područjima, čini krajnje deficitarnim, predsjednika Sekcije dimnjačara Želimira Jakobovića pitali smo hoće li ga fiskalizacija, tj. troškovi koje ona zahtijeva, učiniti još deficitarnijim. Odgovara negativno. “U Hrvatskoj je oko 340 do 370 registriranih obrta. Zapošljava li svaki dva, tri ili četiri radnika, riječ je o 700 do dvije tisuće dimnjačara, pa govora o deficitarnosti nema”, kaže Jakobović.

Oko 2.500 kuna

cijena je uredskog uređaja, a prijenosnog oko 2.300 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike