Osijek
KREDITIRANJE STUDENATA

Više od 170 osječkih studenata podignulo kredite za školovanje
Objavljeno 10. veljače, 2013.

Projekt kreditiranja studenata s područja Osijeka i okolice upravo je ušao u petu godinu primjene, a do sada je više od 170 studenata u Osječko-baranjskoj županiji podignulo kredit za školovanje, od čega je aktivno njih oko 120.

- Grad Osijek u suradnji s Hypo bankom ovaj projekt provodi od Dana štednje, 31. listopada 2008. godine, a on je proširen 2011. godine, kada ga je pokrenula i Županija u suradnji sa Zagrebačkom bankom. Te dvije banke kao najbolje izabrane su na javnim natječajima. Na razini Grada do sada smo odobrili ukupno oko 200 zahtjeva studenata za podizanje kredita, od čega je njih oko 150 ušlo u realizaciju, a stotinjak je još aktivno. Ostali su završili školovanje ili izišli iz projekta. Na razini Županije odobreno je 30-ak kredita, a njih 20-ak se realizira - navodi jedan od inicijatora projekata Stjepan Čuraj. Priznaje da su možda očekivali i više korisnika kredita, ali smatra kako je ovaj broj realan za aktualnu gospodarsku situaciju. “Krediti nisu stipendije da ih netko bespovratno dijeli, a mi bismo bili zadovoljni da smo uspjeli pomoći i jednom jedinom studentu. Te kredite studenti kad-tad moraju vratiti pa su zapravo ponajprije predviđeni za one koji nemaju drugi financijski izlaz. Projekt ide i dalje u akademskoj 2012. / 2013. godini jer je jako dobro prihvaćen”, dodaje. Kao glavni problem povećanja broja korisnika iznosi još uvijek slabu informiranost javnosti pa ove godine planiraju pojačati kampanje u suradnji s bankama. “Uvjeti kreditiranja su jednaki, osim što je na razini Grada kamatna stopa 3,99%, a na razini Županije nešto veća 4,3%. Inače, najvažnije je da su to kunski krediti, bez valutne klauzule, a mogu se koristiti i za troškove studiranja školarine na preddiplomskom i poslijediplomskom studiju”, napominje Čuraj. Podsjetimo, korisnici kredita moraju biti redoviti studenti, s prebivalištem na području Osijeka, odnosno Osječko-baranjske županije, a kao sudužnici obično se uzimaju roditelji.

Tomislav LEVAK
Krediti od 500 do 5.000 kuna mjesečno

Krediti iznose od 500 do 5.000 kuna mjesečno, ovisno o njihovoj namjeni te studiraju li u Osijeku, drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Banka prvi iznos uplaćuje 48 sati od kompletiranja dokumentacije, a odobreni iznosi svakoga mjeseca redovito "sjedaju" na tekući račun studenta, do završetka akademske godine. Studenti iznos počinju vraćati kada se zaposle ili 12 mjeseci nakon završetka fakulteta, a krajnji rok vraćanja kredita, neovisno o trajanju studija, iznosi 10 godina.

3,99%

je kamatna stopa na razini Grada

4,3%

je kamatna stopa na razini Županije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike