Osijek
NEOBIČNI ZAHTJEVI HZZO-A

Zubari kažnjeni jer im se neki
pacijenti nisu javili duže od godinu dana
Objavljeno 9. veljače, 2013.
U Kanadi su osiguranici obvezni tri puta godišnje obaviti kontrolni pregled

Vezani članci

RJEŠENJE ZA PACIJENTE DR. POLAKA I DR. SINČIĆ

Ortodontica iz D. Miholjca preuzima 700 pacijenata

U slučaju da je pacijent mlađi od 25 godina, a nije se više od godinu dana javio svom zubaru, odabrani specijalist dentalne medicine dužan ga je samoinicijativno pozvati ne pregled, jer mu u suprotnom prijeti kazna HZZO-a. Iako zvuči nevjerojatno da liječnici moraju sami “ganjati” svoje pacijente, zbog spomenutog razloga nedavno je u Osijeku i kažnjeno nekoliko stomatoloških ordinacija.

Ovu informaciju potvrdili su nam i u samom HZZO-u.

- Ovaj slučaj odnosi se na Opće uvjete ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, i čl. 33., prema kojem su doktori dentalne medicine dužni pri provođenju stomatološke zdravstvene zaštite svaku osiguranu osobu do navršenih 25 godina života, koja se tijekom kalendarske godine nije javila ni jednom na pregled, pozvati na preventivni pregled i sanirati uočenu patologiju. Razlozi su adekvatna zdravstvena zaštita. U sklopu cjelovitog nadzora na osječkom području uočeno je i kršenje ugovorne obveze koju smo prethodno spomenuli. Nadzor se nije provodio samo s ciljem utvrđivanja provode li doktori dentalne medicine preventivne preglede, no kako smo već naveli, to je utvrđeno u okviru cjelovite kontrole - objasnio je dr. Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

U istom priopćenju stoji i da su uobičajene sankcije HZZO-a u ovom slučaju pisana opomena, pisana opomena uz uskratu novčanih sredstava, ali čak i raskid ugovornog odnosa. Zanimljivo je da dio osječkih stomatologa uopće nije znao za ovu odredbu, a sam predsjednik osječkog područnog sjedišta HKDM-a, dr. Miroslav Sikora, kaže kako je krajnje vrijeme da se dio odgovornosti prenese i na pacijente. “Postavljam pitanje kada će pacijenti koji, primjerice, godinama nisu posjetili odabranog liječnika za to snositi odgovornost. Dat ću vam primjer Kanade, gdje osiguranici godišnje samo za dentalno osiguranje plaćaju 3.000 dolara i dužni su obvezno tri puta godišnje obaviti kontrolni pregled. U slučaju da izostanu samo s jednog pregleda, gube pravo na osiguranje, bez obzira na to što su ga platili. Stav je da ako tebe nije briga za vlastito zdravlje, zašto bi netko drugi trebao brinuti za njega”, kaže dr. Sikora. N. Z. Eberhard

OBITELJSKI LIJEČNIK MORAO BI VAS ZVATI DA VAM PROVJERI TLAK

Iako u HZZO-u tvrde da se ova odluka odnosi samo na specijaliste dentalne medicine, nekoliko osječkih liječnika obiteljske medicine tvrdi da slično pravilo postoji i za njih te da bi i oni u sklopu preventive morali pozivati svoje pacijente kako bi im provjerili tlak, težinu i šećer. Upozoravaju i da je to često neprovedivo jer nemaju telefonske brojeve pacijenata, a postavlja se pitanje tko će platiti poštarinu za slanje dopisnica s pozivom. No, kažu i da nisu upoznati s tim da je do sada bilo tko kažnjen s ove osnove.

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

Najčitanije iz rubrike