Regija
DJECI U ŽUPANJSKOJ POSAVINI BOLJI STANDARD

Roditelji traže dječje vrtiće,
načelnici pitaju tko će u njih dolaziti
Objavljeno 23. siječnja, 2013.
Djeca čija su oba roditelja zaposlena mogu se na prste nabrojiti

ŽUPANJA – Mještani u općinama na području županjske Posavine traže gradnju dječjih vrtića i sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo što lokalni čelnici u svezi s tim pitanjem ništa ne poduzimaju. Od osam općina, samo u Cerni postoji dječji vrtić, i to privatni. Načelnici s kojima smo razgovarali priznaju da su razmišljali o dječjem vrtiću, ali da je to preskupa i prezahtjevna investicija. Boje se da ih zapravo ne bi imao tko pohađati, jedino djeca čiji su roditelji oboje zaposleni, a takvi se mogu na prste nabrojiti.

- Prijeko je potrebno početi gradnju dječjeg vrtića kao obrazovne ustanove koja bi približila i izjednačila obrazovni standard naše djece sa standardom koji imaju druga djeca. Dječji je vrtić važan čimbenik u zadržavanju mladih u Bošnjacima i pitamo se zašto je općinskoj upravi važnija izgradnja nogometne tribine od izgradnje dječjeg vrtića? - smatra predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika u općini Bošnjaci Mato Lenić.

- U selu nema puno djece, žene između 30 i 40 godina ne rade i tko će plaćati vrtić? - ističe načelnik Gradišta Srećko Papac. No dodaje da bi se u svezi s vrtićem ipak moglo nešto učiniti, i to već do kraja ove godine. Naime, Gradište će najvjerojatnije u sklopu jednog projekta kandidirati igraonicu za djecu, gdje bi bile uposlene dvije osobe.

I Vrbanjci su najozbiljnije razmišljali o izgradnji vrtića, određene su aktivnosti čak bile i poduzete, ali se odustalo zbog nedostatka novca. Naime, došlo se do zaključka da će vrtić biti posjećen jedino u slučaju ako Općina gotovo u cijelosti podmiruje trošak boravka mališana. Ali iznos od najmanje milijun kuna godišnje, uz plaćanje prijevoza srednjoškolcima i stipendiranje studenata, iz općinskog se proračuna ne može osigurati.

Načelnik Drenovaca Jakša Šestić apsurdnim smatra što još nitko nije pokazao sluha za gradnju dječjeg vrtića na području Cvelferije, gdje u devet sela živi više od 12.000 ljudi. Projekt je već nekoliko puta kandidiran, ali očito da oni koji odlučuju, uvjeren je Šestić, smatraju da djeci u Cvelferiji vrtić nije potreban.

Općina Cerna, doznajemo od načelnika Gorana Begovića, s 12 tisuća kuna godišnje sufinancira rad privatnog dječjeg vrtića. Vrtić ne radi punim kapacitetom jer roditelji radije koriste usluge “baka servisa”, a u vrtić djecu šalju baš oni koji moraju. Cjelodnevni program stoji 770 kuna, poludnevni 480, za drugo dijete plaća se 50 posto cijene dok je za treće besplatno.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Neki ipak misle drukčije
“Vinkovačke” općine osnovale vrtić

Za razliku od županjskog kraja, na vinkovačkom području nekoliko je općina osnovalo dječji vrtić, među njima su i Stari Mikanovci. Njihova su iskustva, tvrdi načelnik Tadija Orlović, vrlo pozitivna.

“Pola milijuna godišnje izdvajamo za vrtić, što nije nimalo jednostavno, ali od ulaganja u djecu, u znanje, nećemo odustati jer vrtić nije samo čuvanje nego i obrazovanje djece. Isplativost dječjeg vrtića ne može se mjeriti u novcu”, ustvrdio je Orlović. Dodaje da mikanovački učitelji ističu kako će morati mijenjati nastavni program jer djeca koja su pohađala vrtić u školu kreću s velikim predzanjem. Broj mališana koji pohađaju vrtić kreće se između 45 i 60, a cijene su, ovisno o programu i skupini, u rasponu od 450 do 550 kuna. Za djecu iz okolnih općina boravak u vrtiću je skuplji. U vrtiću su zaposlene tri odgojiteljice, ravnateljica koja je pola radnog vremena također odgojiteljica, spremačica i kuharica.

Tadija Orlović

Stari Mikanovci

Isplativost dječjeg vrtića ne može se mjeriti u novcu

Od osam općina samo u Cerni postoji dječji vrtić, i to privatni

Najčitanije iz rubrike