Regija
BARANJSKE VIKENDICE U ISTOM KOŠU S ONIMA NA JADRANU

Komunalni doprinos isti na
Zelenom otoku i u Baškoj Vodi
Objavljeno 18. siječnja, 2013.

BELI MANASTIR - Prava priča oko legalizacije objekata u Baranji tek počinje. Dugi redovi ispred vrata ispostave Zavoda za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša postali su svakodnevna pojava. Jedan od važni(ji)h segmenata pri legalizaciji su cijene komunalnih doprinosa. Država je jedinicama lokalne samouprave prepustila odluku o njihovoj visini, sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito sagrađenim građevinama. Stoga su oči vlasnika nekretnina na području Baranje okrenute upravo k općinama i gradu čije su odluke dijametralno suprotne. Jedna takva odluka izazvala je buru negodovanja, pa čak i prijetnju pokretanja sudskih postupaka zbog - diskriminacije.

- Općinsko vijeće Općine Draž donijelo je odluku o cijenama komunalnog doprinosa. Utvrđene su četiri zone, s višim cijenama nego u većini drugih općina, a na istoj je sjednici formirana i peta povlaštena zona, koja obuhvaća naselja u postupku legalizacije, s cijenom od pet kuna po prostornom metru stambenog i tri kune za površinu poslovnog prostora. Međutim, iz te su zone ultimativno izbačena sva vikend-naselja što smatramo neviđenom diskriminacijom u srcu Baranje. Tako vlasnici vikendica, zbog razloga znanih samo načelniku Općine Draž Stipanu Šašlinu, moraju platiti 23 kune po “kubiku” - u ime Udruge za zaštitu Zelenog otoka tvrdi njezin dopredsjednik, Eugen Boczka, naglašavajući kako je pismo sličnog sadržaja poslano pučkom pravobranitelju RH.

Uspoređuju članovi udruge cijenu istog nameta s onom u Baškoj Vodi, koja je za samo dvije kune viša, bez obzira na to što se vikend-naselja u Baranji ne mogu natjecati s onima na jadranskoj obali, između ostaloga i zato što vlasnici jadranskih vikendica godišnje prihoduju i po desetak tisuća eura, dok vlasnici baranjskih u njima borave i služe im samo za odmor. Općinski načelnik Šašlin ima sasvim drukčiju priču.

- Kao prvo, odluku nisam donio ja, nego Općinsko vijeće. Drugo, vlasnici vikendica uopće nisu diskriminirani. Riječ je o namjenskim sredstvima koja će biti upotrijebljena za gradnju tamošnjeg vodovoda, budući da Hrvatske vode ne financiranju gradnju u vikend-naseljima - ističe Šašlin. I.Getto

Četiri skupine

Vikend-naselja na Zelenom otoku i Puškašu u istom su košu, dakle u prvoj - najskupljoj skupini. U drugu skupinu svrstana su vikend-naselja u Baranjskoj planini, gdje je cijena 18 kuna po prostornom metru stambenog prostora, dok “trećeskupinaši”, vlasnici objekata u svim selima, osim Podolja, moraju izdvojiti 15 kuna. Podoljani su u četvrtoj skupini s cijenom od deset kuna.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike