Regija
CRVENI KRIŽ U NAŠICAMA

Prikupili rekordne
3.103 doze krvi
Objavljeno 11. siječnja, 2013.

NAŠICE - U Gradskom društvu Crvenog križa Našice doznajemo da je 2012. zabilježena kao rekordna godina po broju prikupljenih doza krvi. Prošle je godine održano 70 akcija darovanja krvi, kojima je pristupilo 3.525 darovatelja, a prikupljene su 3.103 doze krvi. Za usporedbu, godinu prije prikupljeno je 2.866 doza krvi. U mjestima stanovanja prikupljeno je 2.216 doza, u vojarni i u Našicementu 768 doza krvi, a u Srednjoj školi krv je dalo 119 darovatelja.

Referent za davalaštvo krvi u našičkom Crvenom križu Mirko Gašić stoga sa zadovoljstvom konstatira da su u 2012. godini, u odnosu na godinu prije, zabilježena 264 nova davatelja krvi, od kojih su 54 žene, a ukupno je krv dalo 313 žena, što je deset posto ukupnog broja darovatelja.

- Došlo je do blagog poboljšanja, jer je 2011. krv dalo osam posto žena, a prošle godine deset posto. No i danas kažemo da je mali broj žena i da bi bilo dobro kada bi došlo do porasta na 15 posto - rekao je Gašić.

Treba reći da je GDCK Našice godinama među prvih pet u Hrvatskoj po broju darovanih doza 100 stanovnika. Gašić očekuje da će taj epitet ponijeti i za 2012., jer, kako kaže, prikupilo ih se 9,50 posto na sto stanovnika.

Gradsko društvo Crvenog križa Našice koje pokriva Našice te općine Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci, Koška i Podgorač, ima 2.616 aktivnih darivatelja krvi. Aktivnim darivateljima, pojašnjava Gašić, smatraju se osobe koje su dale krv unatrag pet godina, makar jednom.S.Fridl

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike