Regija
KUĆNI BUDŽET POPUNJAVA DODATNIM POSLOM

Čeka u redu za lijekove, ide po kruh, čisti snijeg i podrume...
Objavljeno 17. prosinca, 2012.
Sugrađanima na godišnjem odmoru obilazi kuću, zalijeva cvijeće...

SLAVONSKI BROD - U vrijeme iscrpljujuće krize, kada je vojska nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje premašila 350 tisuća, strah od budućnosti i neimaštine primjetan je kako kod starijih tako i kod mladih sugrađana. No, ima i onih koji ne gube nadu nego dodatnim poslovima pokušavaju popuniti obiteljski proračun. Jedan od takvih je i Brođanin Josip Tomakić, plinoinstalater koji radi kao zaštitar na dva mjesta, ali nije mu stran ni jedan posao koji će donijeti koju kunu više.

Iako ima tek 27 godina, ovaj mladi čovjek razmišlja o tome kako opskrbiti dom svime što je potrebno za suprugu i dvoje djece, kako pomoći roditeljima, ali i susjedima, poznanicima...

- Baš zbog toga što sam često mnogima znao besplatno učiniti uslugu, pokositi travu, srušiti stablo, otići u trgovinu i slično, pomislio sam – možda bih trošenje svoga vremena i benzina mogao i naplatiti - kaže taj mladi poduzetni čovjek, koji je nedavno otvorio obrt “Josip”, s ponudom raznih usluga.

Podizanje lijekova, liječničkih nalaza, ovjera putnih naloga, plaćanje računa, odlasci u kupnju, čišćenje podruma i tavana, čišćenje lišća, snijega..., samo je dio onoga što nudi, a u čemu će mu pomoći i članovi obitelji.

- Posla ima samo ako se hoće raditi. Ovih dana, kada je pao snijeg, nisam mogao stići na sve pozive starijih sugrađana za čišćenje staza, kolnih ulaza.., pa cijepanje drva, odlazak po kruh, lijekove..., jer se boje poledice i pada, što bi za njih moglo biti i kobno - kaže Josip, koji ipak ne može odgovoriti na sve pozive. Primjerice, odvesti dijete u grad ili u školu, dok pada kiša i vratiti ga, jer se boji odgovornosti za dijete, a i nije taksist.

Usluge obavlja na području grada (prema dogovoru može i dalje), a po satu zadržavanja naplati 30 kuna.

- Ako idem po nalaze, ili odvezem tuđi automobil na registraciju, odem u kupnju, čistim snijeg, cijepam drva..., no drukčije se naplaćuje košenje trave (veće površine 70 lipa po kvadratu), ili rušenje velikog stabla - navodi Josip, koji najviše posla očekuje na proljeće, kada dolazi na red održavanje dvorišta, košenje trave, te čuvanje i održavanje kuća za ljude koji ne žive u gradu.

- Ili kada idu na odmor da obilazim kuću, zalijevam cvijeće, čuvam kućne ljubimce... - dodaje Josip, svjestan koliko je za to potrebno mnogo povjerenja.

Okolini je neobično, ali i pohvalno Josipovo poduzetništvo. Dok, naime, dobar dio njegovih vršnjaka razmišlja o tome kako po vijavici stići do kafića, Josip se hvata lopate. Ali nije mu teško. U obitelji, uz roditelje i dvije sestre, naučio je od malena raditi, a tako će, kaže, odgajati i svoju djecu, jer “od rada nitko nije umro”.

Marija RADOŠEVIĆ
Održava grobove, organizira asfaltirnje

Dovoljno mu je, kaže Josip, tridesetak mušterija kojima bi obavljao poslove koje oni sami ne mogu. A to je, između ostaloga, čišćenje i održavanje spomenika za one koji žive daleko, paljenje svijeća i kupnja cvijeća za godišnjice.

- Nije nikakav problem, to sve napravim, snimim i pošaljem fotografije, a oni mi uplate - kaže.

Ali spreman je riješiti i ono što ne radi sam - za ljude koji su htjeli asfaltirati dvorište našao je izvođača i posao je bio riješen u roku od tri dana.

Sat zadržavanja na poslu stoji

30

kuna, a košnja trave na većim površinama

70

lipa po kvadratu

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

SVETIŠTE BOŽJEG MILOSRĐA

Prvosvibanjski 5. Susret obitelji

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike