Osijek
MIGRACIJE ZBOG UVJETA ŽIVOTA

Siromašni sele u grad zbog socijale,
bogati na selo zbog manjeg poreza
Objavljeno 4. prosinca, 2012.
U svim krizama u povijesti sa sela se bježalo u gradove, gdje je bilo lakše zaraditi za život

Velika i dugotrajna gospodarska kriza sve više pogađa građane, kako siromašnije tako i imućnije, pa je sve više ideja na koji način uštedjeti, zaraditi ili jednostavno - preživjeti.

Tako su u posljednje dvije godine na području Osječko-baranjske županije sve češće migracije stanovništva. Dio siromašnijih iz okolnih ruralnih sredina dolazi u Osijek, kako bi postali korisnici nekog od niza oblika pomoći socijalno ugroženima koje nudi gradska uprava. S druge strane, imućniji građani Osijeka sve češće, neki čak i lažno, prijavljuju prebivališta izvan grada, ponajviše na području Baranje, kako bi za potrebe prijevoza do posla dobili veći iznos te plaćali manji porez i prirez. "Nemamo egzaktne podatke baš za tu kategoriju građana jer policiji je prijevara - prijevara, ali posljednjih godina bilježimo stalan porast broja lažno prijavljenih prebivališta. Bojimo se da će se taj trend nastaviti", upozorava Marko Ćaleta, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, naglašava kako se broj korisnika različitih oblika socijalnih pomoći u posljednjih godinu dana osjetno povećao, s 597, koliko ih je bilo 31. prosinca 2011. godine, na današnjih 653.

- U principu, nije to ništa neobično jer se još uvijek kreće u sklopu dopuštenog odstupanja od 10 posto, a razlozi su obično privremene migracije ili sezonsko zapošljavanje. No, isto tako, činjenica je da se ovo povećanje dogodilo u jako kratkom vremenu - kaže Kristić.

Također, ne dvoji da postoje brojni slučajevi kada se siromašni doseljavaju u Osijek, kako bi ušli u program socijalne skrbi Grada Osijeka, jer on nudi niz pogodnosti. "Osijek ima jedan od najrazvijenijih i najkvalitetetnijih socijalnih programa. Međutim, nije dovoljno samo prijaviti prebivalište, već morate i fizički preseliti. Grad ima puno mjera za pomoć socijalno ugroženima, ali pravo na sve njih građani ostvaruju u prvom redu time što imaju osnovni preduvjet za život, a to je riješeno stambeno pitanje. Dakle, moraju posjedovati ili iznajmiti nekretninu, čije troškove, poput režija i najma, potom Grad podmiruje, a tu su i brojne druge pogodnosti", dodaje on.

Tako, primjerice, samac mjesečno dobije 600 kuna od osječkog Centra za socijalnu skrb za stanovanje, na što Grad dodaje još oko 300 kuna, a iznosi rastu sukladno broju članova obitelji.

- Mnogima koji imaju djecu privlačno je što, ako su u ovom programu, vrtić mjesečno plaćaju samo 50 kuna, a ako imaju dijete školarca, ono ima pravo na topli obrok u školi. Jasno nam je da se i drugi moraju snaći i preživjeti pa koriste sve mogućnosti za to, ali naš je zadatak što više kontrolirati da je riječ o stvarnim socijalnim slučajevima", kaže pročelnik.

Tomislav LEVAK
Sociolog Krunoslav Vukelić:
"Hvali kuću, drž' se stana"

Krunoslav Vukelić, sociolog iz osječke tvrtke Audeo za ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, potvrđuje navedeni trend, ali ukazuje na još jedan - mnogi građani Osijeka, također u svrhu uštede, pokušavaju prodati kuće i kupiti stanove. "Kod nas se vlastita nekretnina, po mogućnosti kuća, smatra najvećim blagom, pa je stoga toliko veliki broj obitelji bio spreman i na kredit koji će plaćati gotovo cijeli svoj radni vijek. Kuće u predgrađima su znatno jeftinije, pa su i dalje zanimljive kupcima, no pad platežne moći čini svoje; prije nekoliko godina potražnja je bila mnogo veća nego ponuda, a danas ćete u tim istim atraktivnim mjestima pronaći desetke oglasa za prodaju", kaže. Najveći razlog je, ističe, sigurno nemogućnost otplaćivanja kredita, ali i bolno otrježnjenje da je život u kući, gdje god da se ona nalazi, višestruko skuplji nego u dovoljno velikom stanu. Najave ukidanja putnih troškova, povećavanja poreza, daljnjih bolnih rezova, još uvijek građanima nejasan porez na nekretnine i ostalo učinit će, po mom skromnom mišljenju, to da će ljudi razmišljati na način: hvali kuću, drž' se stana!", kaže Vukelić.

Romano Kristić

pročelnik za socijalnu skrb

Broj korisnika socijalne pomoći 31. prosinca 2011. godine bio je 597, danas ih je 653

Marko Ćaleta

glasnogovornik policije

Posljednjih godina bilježimo stalan porast broja lažno prijavljenih prebivališta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike