Regija
PROSVJED ZBOG ZAGAĐENJA

Brođani pod maskama tražili čist zrak
Objavljeno 2. studenog, 2012.

Vezani članci

PREKO DVIJE TISUĆE BROĐANA PROSVJEDOVALO PROTIV ZAGAĐENJA

Ako vlast neće i ne može napraviti ništa, mi možemo. Zavrnut ćemo ventil!

SLAVONSKI BROD- Brođanima, koji već pet godina udišu smrad iz bosanskobrodske rafinerije, iscurilo je strpljenje pa su preksinoć organizirani preko facebookoa i civilnih udruga, sa zaštitnim maskama, “gas” maskama, transparentima i lampionima, prošetali gradom kako bi na središnjem trgu ukazali na prijeku potrebu što hitnijeg rješavanja pitanja zdravlja djece i budućnosti življenja u ovome gradu.

Na prosvjed ih je isprovocirala nedavna izjava resornog ministra Mihaela Zmajlovića kako smrad ne utječe na zdravlje i kako stanje u gradu nije alarmantno.

- Dosta nam je ignoriranja problema koji poprima sve veće razmjere. Želimo znati što se poduzima kako bismo udisali čist zrak, očuvali zdravlje i prestali strepjeti nad budućnošću nas i naše djece. Ne tražimo zatvaranje rafinerije, nego ugrađivanje pročišćivača. Mislim da je to najmanje što zaslužujemo - naglasio je u ime FG-a “Kad, ako ne sad – Brođani, ne dajte da vas truju!” organizator Dalibor Vašarević.

Resorni ministar Mihael Zmajlović, koji se iznenada nešto prije početka prosvjeda, s ekipom stručnjaka, pojavio u Slavonskom Brodu, kazao je kako želi u neposrednom kontaktu informirati građane o tome što kani poduzimati radi rješavanja ovog pitanja. Priključujući se prosvjednicima rekao je kako se s njegovim izjavama u Slavonskom Brodu manipulira, za što je prozvao gradonačelnika Mirka Dusparu. A iskre i međusobne prozivke o obmanama i zaslugama ministra i gradonačelnika frcale su i kada su se licem u lice našli među prosvjednicima. No, problem, prema razmišljanjima većine Brođana, od početka nije podignut na potrebnu razinu i već je mogao biti riješen da su se pravodobno uključila resorna ministarstva. Nema studije utjecaja na zdravlje ni čvrstih argumenata da je rafinerija najveći onečišćivač.

- Rafinerija nije unutar hrvatskih granica pa su ovlasti našeg ministarstva i inspekcija ograničene. Problem možemo rješavati diplomatskim sredstvima, i vjerujem da nitko od mene ne očekuje da pošaljemo vojsku na desnu obalu Save – objasnio je Zmajlović.

Podsjetio je kako se krajem rujna sastalo međudržavno Povjerenstvo i dogovorilo izradu katastra onečišćivača te kako će Brođani početkom iduće godine dobiti još jednu mjernu postaju i nadogradnju postojeće, za što je novac osiguran. Što se tiče utjecaja štetnih plinova na zdravlje, Studija je u izradi, ali stručnjaci kažu kako sumporovodik i benzen u sadašnjim brodskim koncentracijama nisu neposredno štetni za zdravlje no smrad utječe na kontinuirani stres, što u konačnici može dovesti do bolesti. A da bolesti ima potvrdili su i prosvjednici.

- Ništa nije važnije od zdravlja ljudi, i zato podržavam i prosvjed građana. No posljednjih mjeseci učinjeno je mnogo više oko rješavanja ovog problema nego u posljednjih sedam godina. To još uvijek nije dovoljno i ja bih bio najsretniji da mogu Brođanima odmah obećati zdrav i čist zrak, ali svi bi znali da je to laž. Riječ je o problemu koji se ne može riješiti preko noći i zato molim za strpljenje, zaključio je Zmajlović.

Rafinerija prestaje raditi

Najbolja vijest koju je ministar prenio Brođanima je prekid rada rafinerije koja za koji dan počinje remont , pa će sljedeća dva mjeseca građani Broda s obje strane Save konačno disati punim plućima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike